120 krukväxter av Minna Mercke Schmidt

120 krukväxter: skötsel, odlingstips, inredning, inspiration

120 krukväxter av Minna Mercke Schmidt är en inspirerande och informativ bok om våra vanligaste krukväxter. Betyg: 4 palettblad av 5.

120 krukväxter av Minna Mercke Schmidt är en faktabok om några av våra mest populära krukväxter. Krukväxter har verkligen blivit omåttlig populära de senaste åren och influerare och andra visar gärna upp sina gröna fingrar. Gamla klassiker som monstera, palettblad och begonia, liksom mer udda växter, syns i alla möjliga varianter på sociala medier. Det har blivit hett att inreda med växter, helt enkelt. Kul, tycker jag! Men kanske är det fler än jag som känner oss rätt vilsna emellanåt?

Mina fönsterbrädor svämmar över av växter, men det är inte alla som trivs, och det kan jag förstå. Många av mina fönster vetter mot fritt och brännande syd- och sydvästläge, där stark sol ligger på under stora delar av dagen. De som verkar stå ut är pelargoner, suckulenter och mina gamla citrusträd, medan resten dukar under. Mina växter har fått flytta runt, runt utan att nödvändigtvis hitta sin bästa plats. Ibland verkar jag dock träffa rätt. En dag började en gammal Klivia, som min sambo förde med sig till hemmet när vi flyttade ihop för en massa år sedan, plötsligt att blomma, vilket den aldrig någonsin har gjort förut. Jag visste inte ens att den kunde ha blommor. Det händer inte jätteofta, men ibland får jag verkligen överraskningar.

Så ja, det kändes verkligen välkommet och kul att läsa en lättillgänglig och ändå faktaspäckad bok om krukväxter. I 120 krukväxter ger blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt en presentation av några av våra vanligaste krukväxter och ger också handfasta råd om hur de vill bli ompysslade. Här får man svar på hur ofta ens växter ska vattnas, när de vill ha gödning och hur mycket sol de tål. Det finns också en del lite mer generella råd kring exempelvis omplantering, förökning och hur man väljer kruka. Jag har lärt mig mycket och går nu omkring ännu mer inspirerad här hemma och flytta omkring mina växter, duschar på dem och hoppas att de ska trivas. Återstår att se om jag lyckas.

120 krukväxter av Minna Mercke Schmidt
120 krukväxter av Minna Mercke Schmidt

Fotograf: Minna Mercke Schmidt.
Utgivningsår: 2018 (första utgåvan, bokförlaget Semic).
Antal sidor: 124.
ISBN: 9789155264970.

Uppslagsverk och inredningsinspiration i en och samma bok!

Vill du ha en vacker grönska att vila ögonen på där hemma, men vet inte vilka krukväxter du ska välja? Har du redan en djungel inomhus, men känner dig osäker på namn, växtsätt och skötsel?

Våra ögon är känsligare för gröna nyanser än för andra färger; vi är helt enkelt programmerade för att titta på grönt! Så det är inte konstigt att gröna växter skapar lugn och harmoni i ett hem. Dessutom visar forskning att inomhusklimatet kan bli väsentligt bättre med luftrenande och syregivande växter.

Detta är boken som presenterar hela 120 krukväxter – trendiga och traditionella, grönskande och blommande samt suckulenter och kaktusar – i text och bild. Du får skötselråd, tips om smart odling och förökning samt hjälp med ”felsökning” när sjukdomar och parasiter slår till. Dessutom bjuder blomsterstylisten Minna Mercke Schmidt på förföriskt vackra miljöer som lockar till en grönare inredningsstil.

Gröna fingrar kan alla skaffa sig!

Förlagets beskrivning

Minna Mercke Schmidt

Minna Mercke Schmidt är en svensk blomsterkreatör. Hon driver sedan många år webbplatsen Blomsterverkstad. Hon har skrivit flera böcker om växter och blomsterdekorationer. Minna Mercke Schmidt instagrammar också under @minnamerckeschmidt.

Bokrecension
Datum
Bok
120 krukväxter av Minna Mercke Schmidt
Betyg
41star1star1star1stargray

Kommentarer

2 svar till ”120 krukväxter: skötsel, odlingstips, inredning, inspiration”

  1. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    Ja det är roligt att det blivit inne med krukväxter. De har följt mig genom livet och ger så mycket glädje. Kul också att ”gamla” sorter kommer tillbaka och blir poppis igen. En monsters ska jag skaffa i vår. Nu är det fullt överallt med växter som jag burit in från uterummet. Och så måste ju katten få plats på sina platser i fönstren:)

    1. Ja, du har ju verkligen gröna fingrar! För mig finns det mycket kvar att lära.. Men det är kul, särskilt nu när det går att ha lite olika sorter. I min förra lägenhet var det så stark sol att nästan ingenting trivdes. Nu börjar det dock bli rätt fullt här hos mig. Trots att jag inte ens har en katt som ska få plats. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.