Älskade krukväxter av Linda Schilén

Älskade krukväxter: sorter, skötsel, arrangemang, växtskydd och hur man inreder med växter

Älskade krukväxter av Linda Schilén är en inspirerande bok om att inreda med krukväxter och att ta hand om dem på bästa sätt. Betyg: 4 mormorsväxter av 5.

Älskade krukväxter av Linda Schilén är en av mina julklappsböcker, men det känns mer passande att skriva om den nu, när det gröna har vaknat från vinterns vila och plötsligt frodas igen. Älskade krukväxter är en rikt illustrerad faktabok om krukväxter och hur de ska tas om hand på bästa sätt. Här finns både nyttiga tips om hur man får växterna att trivas med rätt ljus och näring (och vad man gör om växterna blir sjuka), små faktarutor med utvalda krukväxter och mängder med tips på hur man kan tänka när man inreder med växter. Jag har precis bemödat mig med att försöka ställa alla mina växter i de fönster där de rimligen borde trivas bäst, men nu blir jag plötsligt inspirerad att flytta omkring mina växter igen. Varje rum har potential att inredas med växter och man måste ha inte tränga ihop alla krukor i fönstren. Älskade krukväxter har verkligen gett många handfasta råd och tips hur man kan tänka. Väldigt hjälpsamt är också det ordentliga register som finns längst bak i boken och där Linda Schilén har sammanställt en stor tabell med mängder av våra vanligaste växter och vad man behöver veta för att få dem att trivas. I samma tabell finns även en massa information som kan vara bra att veta innan man slår till och skaffar sig en ny krukväxt, t.ex. vilka färger de har och om de är lätta att föröka.

Jag gillade verkligen den här boken, inte minst för att det märks att författaren verkligen är förtjust i krukväxter. Här är krukväxterna mer än någon grön dussin-vara som man köper i närmsta matbutik. Linda Schilén skriver mycket om växter som kulturarv och om hur älskade krukväxter kan bli till arvegods. I Schiléns bok är växterna helt enkelt något mer än bara en inredningspryl, de är fascinerande, levande varelser.

Jag rekommenderar den här boken till alla som är nyfikna på att anamma den nya trenden att inreda med grönt och till alla som redan har växter i sitt hem, men som inte riktigt vet hur man får dem att fullt ut komma till sin rätt. Själv vill jag nu ha en djungel hemma!

Älskade krukväxter av Linda Schilén

Allt blir bättre med lite grönt inomhus! Här finns allt du behöver veta om krukväx­ter och hur du kan göra ditt hem grönare. I ”Älskade krukväxter” ger Linda Schilén oss ovär­derlig fakta om krukväxter och hur vi tar hand om dem. Dessutom får vi mängder av tips och inspiration om hur vi kan inreda ett hem med härliga växter.

Du får veta mer om näringslära, plantering, växtskydd, ljussättning, bevattning, krukval, hur man får växter att överleva. Du får läsa om ursprung och mycket mer. Dessutom kapitel om vilka växter som är mindre bra att ha i ett hem, tips på krukväxter för aller­giker och vilka sjukdomar växter kan drabbas av.

Innehåller ett växtregister med bild på krukväxt samt kortfakta: doftande krukväxter, ätbara krukväxter, lättskötta krukväxter m. fl. Även 5-i-topp-listor för krukväxter i skugga, i sol m.m.

Förlagets beskrivning

Medförfattare: Elisabet Broomé.
Fotograf: Andrea Turander.
Utgivningsår 2018 (Ordalaget bokförlag).
Antal sidor: 132.
ISBN: 978-91-7469-245-7.

Linda Schilén

Linda Schilén

Linda Schilén är en svensk trädgårdsmästare, konstnär och föreläsare. Hon har skrivit ett flertal böcker om växter och trädgård. Linda Schilén har en hemsida och finns på Instagram.

Bokrecension
Datum
Bok
Älskade krukväxter
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok