Handbok i möblering av Frida Ramstedt

Handbok i möblering av Frida Ramstedt

Handbok i möblering, av Frida Ramstedt, är en bok som till skillnad från ”all annan” inredningsinspiration fokuserar på möblerna och vad de är tänkta att användas till, istället för att i första hand fokusera på hur möblerna ser ut på bild. Det är uppfriskande, intressant och lärorikt: en måste-bok för den som har det minsta…

Betyg: 5 av 5.

Handbok i möblering, av Frida Ramstedt, är den kompletta guiden för den som vill ha tips och råd kring möbler och möblering, eller för den som bara råkar vara intresserad av heminredning och hållbarhet. Om man bläddrar i inredningsmagasin eller följer inredningskonton på sociala medier är det lätt att känna att inredning och möblering handlar om konsumtion, vilket inte känns direkt hållbart. Ramstedts vinkel är dock en annan: med kunskap och medvetna val kan heminredning bli någonting bättre än så. Handbok i möblering är ingen snobbig bok, långt därifrån, men Ramstedt öppnar ögonen för vad som är en dålig möbel – i regel billiga möbler där det har kompromissats med både design och material och där risken är överhängande för att den snart behöver bytas ut. Plötsligt förstår jag vad som är så irriterande med den där billiga byrån här hemma, den som knappt går att använda eftersom lådorna inte går att dra ut helt och det mesta av utrymmet därför är opraktiskt oåtkomligt. Jag förstår varför jag inte gillar typ någon soffa, de flesta soffor är nämligen designade för den som vill halvligga och kolla på TV, inte för den, som liksom jag, helst sitter upprätt och typ dricker kaffe eller läser en bok. Sådana som jag behöver soffor med mindre djup sits.

I kapitel om stolar, bord, soffor, förvaringsmöbler, men också om material och en intressant tidslinje, ger Ramstedt handfasta råd, varnar för vanliga anledningar till felköp och delar med sig av en himla massa bra kunskap om möbler. Det kan verka så självklart att möbler i grunden har en funktion, men när jag läser boken inser jag hur orimligt nyskapade den här boken är. De allra flesta fokuserar ju faktiskt mer på hur möbler ser ut på bild än hur de faktiskt fungerar i ett verkligt hem och för just den person som tänkt använda dem.

Det här är inte boken för den som vill bläddra igenom hemma hos-reportage eller kasta ett öga på tillrättalagda och stylade heminredningsfoton, men det är verkligen en läsvärd bok för den har det minsta intresse för inredning. Eller för den som står i begrepp att köpa något nytt (eller begagnat) till sitt hem.

Handbok i möblering

Handbok i möblering finns utgiven av Polaris fakta (2022). Om du gillade Handbok i möblering, missa inte Handbok i inredning och styling av samma författare. ISBN: 9789189215634.

Frida Ramstedt

Frida Ramstedt är en svensk författare, föreläsare och bloggare med inriktning mot inredning. Hon driver Trendenser.se, en av Nordens största bloggar inom just inredning.