Du & jag av Katarina von Bredow är en mellanåldersbok om vänskap, kärlek och om att höja sin status i klassen. Som vuxen läsare är det en en oväntat fängslande bok som får mig att kastas tillbaka 20 år i tiden. Betyg: 4 väggmålningar av 5.

Du & jag av Katarina von Bredow är en ungdomsbok där läsaren får följa 12-åriga Andreas. Boken riktar sig till läsare i mellanåldern, men som vuxen kastas jag tillbaka till mellanstadiet och minns hur det var. Jag minns hur det var att gå i skolan, där alla hade sin plats i hierarkin: vissa hade hög status medan vissa hade låg status och ytterligare andra var ett slags kameleonter som kunde växla mellan alla grupperingar. Och någonstans där ovanför finns de med allra högst status: de äldre, de på högstadiet. Andreas hör till de med lägre status. Det innebär bland annat att han och granntjejen Alicia kan göra sällskap till skolan, men när skolan närmar sig springer Alicia i väg så att de inte går in genom skoldörren tillsammans. Det är inte lätt att få ihop de två olika Alicia: den som Andreas tycker så mycket om och pratar med på väg till skolan och den som sedan rusar iväg, sminkar sig och hänger efter skolans mer populära personer, trots att de ofta är taskiga mot henne.

Plötsligt ställs dock saker på ända. Kevin, klassens mest populära kille, han som alltid vinner danstävlingarna när det är disco och som brukar driva med Andreas och kalla honom för ”Professorn”, råkar stöta ihop med Andreas när han är ute med sitt gäng, utrustade med sprejflaskor. Utan att Andreas riktigt hinner förstå vad som händer har han följt med dem och börjat måla en betongvägg. Andreas är riktigt duktig på att teckna och måla och han får snabbt snits på sprejmålandet och gör några riktigt fina mangateckningar. Plötsligt är han inte bara ”Professorn” utan någon som de andra blir imponerade av och ser som en i gänget, en i Deco Army, en hemlig grupp med ambitionen att omvandla fula betongväggar till något bättre.

Du & jag är en fin bok om att hitta sin plats i en mellanstadieklass med knivskarpa fack för elever med olika status. I verkligheten är det förmodligen svårt för de flesta att röra sig mellan olika grupperingar, men jag gillar att Andreas faktiskt gör det och gör det utan att tappa bort sig själv. Kan man vara både snäll, omtänksam och ambitiös i skolan och ändå få hänga med de populäraste eleverna och umgås med en söt klasskompis? Man hoppas! Jag blev glad och upplyft av den här boken, som är en fin bok om vänskap och första förälskelsen. Boken behandlar också en del andra sidospår, som kanske gör att boken i slutändan blir lite spretig, men det är min enda invändning mot denna i övrigt väldigt läsvärda bok.

Om det alltid fick vara så här lätt. Om vägen till skolan vore längre. Men det är den ju inte. När de passerar kiosken tar Alicia av sig vantarna och mössan och trycker ned dem i skolväskan. Hon drar fingrarna genom det blonda håret så att det ringlar mjukt över det blåspräckliga tyget i jackan. Sedan sneddar hon uppför slänten mot skolgården.

Han vet att det inte är meningen att han ska följa efter. Han vet att hon gör det just för att hon inte ska behöva gå in i skolan tillsammans med honom. Det är inget hon har sagt. Inget de har bestämt. Han bara vet det ändå. Men han vet inte säkert vilket som är det viktigaste skälet, om det är att hon ska slippa visa sig tillsammans med honom, eller att hon sa hinna fixa till sig innan någon ser henne. Försvinna in på toan en stund och måla linjer kring ögonen och mascara på fransarna.

Ur Du & jag

Utgivningsår: 2013 (Rabén & Sjögren).
Antal sidor: 319.
ISBN: 9789129686777.
Andra som läst: Carolina läser…, Kattugglan, Prickiga Paula och böckerna.

Katarina von Bredow

Katarina von Bredow (född 1967) är en svensk författare. Hon debuterade 1991 med Syskonkärlek och har därefter skrivit ett flertal böcker från barn och unga. Katarina von Bredow har en hemsida.

Bokrecension
Datum
Bok
Du & jag
Betyg
41star1star1star1stargray