Samlade verk av Lydia Sandgren

5 böcker om vänskap

Jag har precis läst Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk, som blivit så omtalad nu under våren. Det kommer såklart ett inlägg så småningom, men jag kan redan nu säga att jag sögs in i boken direkt och aldrig ville att den skulle ta slut! Samlade verk är en bok med många lager, men just vänskapsskildringen tyckte jag var särskilt fin. I boken får läsaren följa Martin och Gustav – två riktiga bästisar sedan skolåren, en oskiljaktig duo, två riktiga parhästar. Det hinner bli många sena övernattningar hos varandra, för att inte tala om efterfester och resor. Martin ocg Gustav delar upplevelser och erfarenheter som gör att de aldrig riktigt kan vara utan den andre. Sedan kommer vuxenlivet. Jag vill verkligen tipsa om den här boken!

Men jag tänkte också tipsa om ytterligare fyra bra vänskapsböcker. Av alla ämnen i skönlitteraturen tycker jag att vänskap är ett av de mest intressanta. Vänskapsrelationen är intressant, för den kommer utan några löften och det går inte att ställa krav på samma sätt som i en parrelation. Samtidigt betyder vänskap så himla mycket och vi kan inte leva utan den; Det finns en intressant spänning i hela upplägget: hur något som betyder så mycket också kan vara så skört.

Här kommer resten av tipsen:

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante känns som en helt nödvändig bok på en lista över fina böcker om vänskap. Boken är första delen i en kvartett om Elena och Lila och deras vänskap i Neapels råa kvarter, där maffian styr. De båda vännerna är duktiga i skolan båda två, men deras liv kommer ändå att gå i olika riktningar: Elena utbildar sig och blir författare, Lila gifter sig mycket ung med en man med kopplingar till maffian och blir kvar i Neapel. Vänskapen ä dock ett starkt band som följer dem genom livet.

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante
Den som stannar, den som går av Elena Ferrante (den tredje boken om Elena och Lila)

Allt jag inte minns är kanske Jonas Hassen Khemiris bästa bok. Det märks att den är sprungen ur en personlig tragedi för Khemiri själv, för sorgen är verkligen närvarande. Boken kretsar kring Samuels nära och kära. Samuel har gått bort i något som kan ha varit en olycka, men som troligen inte var det. Boken berättas omväxlande av exflickvännen Laide och av rumskompisen och vännen Vandad och även om deras berättelser inte alltid går ihop närmar de sig ändå samma punkt. Det finns många anledningar att tycka om den här boken, men den udda vänskapen mellan Samuel och Vandad är verkligen något som lever kvar långt efteråt.

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri
Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

Böckerna om Ya-Ya-flickorna av Rebecca Wells blev riktiga bästsäljare under tidigt 00-tal. Böckerna handlar om kvinnlig vänskap i den amerikanska södern. Läsaren får följa Vivi, Caro, Teensy och Necie genom livet. Det är inte alltigenom soligt och glättigt, man får följa kvinnorna i både med- och motgångar, men det är verkligen härlig feelgood.

Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter av Rebecca Wells

För barn kan kompisar vara någonting riktigt svårt. Det är mycket som händer i kroppen och i skolan finns det hierarkier och status att förhålla sig till. I en viss ålder är många fullt upptagna med att försöka vara ”rätt” och umgås med ”rätt” personer. Jag tycker att Katarina von Bredow skildrar detta väldigt fint i mellanåldersboken Du & jag, där huvudpersonen har en kompis som bara är kompis så länge de är utanför skolgården. I skolan räcker hans status inte till. En väldigt fin bok om att vara sig själv, vara en bra vän och att göra en ”statusresa” tycker jag.

Du & jag av Katarina von Bredow

Har du några favoritböcker som handlar om vänskap?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.