Flygbild över Öregrund

5 böcker om resor

I en tid då resor är något vi bara kan drömma om (mer än vanligt) kan det vara extra skönt att läsa böcker om resor eller böcker från mer exotiska platser än närmiljön. Idag tipsar jag om fem böcker där resor är en viktig del av handlingen.

Per Hagman har skrivit flera böcker där resor blir ett sätt att försöka hitta hem. Den kanske finaste är Att komma hem ska vara en schlager, där berättarjaget rör sig rastlös mellan Sverige, Dubai, Frankrike… Fester, fotomodeller, tabacbarer, falkar, superrika shejker, kändisar och b-kändisar. Det är ett enda flöde i den här berättelsen (och i berättarjagets känsloliv). Världen är aldrig så liten och stor på samma gång som i Per Hagmans berättelser. Han kan verkligen skriva om lockelsen i att ge sig ut i världen. Trots att det där hemmet kanske inte står att finna varken på resmålet eller på avreseorten.

Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman
Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman

Atlas över avlägsna öar är ingen roman utan just en atlas där Judith Schalansky berättar om 50 avlägsna öar som ”jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka.” Det finns någonting fint och poetiskt i det. Världen är stor och fylld av fantastiska och förbluffande platser som de flesta av oss aldrig kommer att få chansen att besöka. En del av platserna försvinner i detta nu, en del av kulturerna på platserna dör ut i detta nu. Förgänglighet. Jag tyckte verkligen om den här boken, i all sin enkelhet. Schalansky fick för övrigt inspiration till boken från sin uppväxt i Östtyskland, där resor genom kartböcker var det resande hon fick.

Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky
Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky

Spelkortsmyteriet av Jostein Gaarder är en av de böcker som fått flest kommentarer när jag har postat på Instagram. Det är verkligen en bok som många fastnat för, särskilt i min generation och det är lätt att förstå varför: Gaarder har en speciell spänning och mystik i sina böcker. I Spelkortsmysteriet får läsaren följa med huvudpersonen och hans pappa på en resa genom Europa. De letar efter huvudpersonens försvunna mamma och längs vägen träffar de en bagare, som bjuder huvudpersonen på bullar. I en av dem gömmer sig en bok, med en berättelse som på ett märkligt sätt verkar koppla till huvudpersonen själv. En väldigt fantasifull och speciell berättelse!

Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder

Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne är en underhållande och rolig klassiker. Året är 1872 och det påstås att det går att resa runt jorden på 80 dagar. Kan det stämma? Fileas Fogg bestämmer sig för att undersöka saken. Det blir en händelserik resa där Fogg och hans reskamrat Passepartout får anledningen att använda sig av i princip alla fortskaffningsmedel som gick att uppbåda vid denna tid. Jag undrar hur lång tid som krävs för en jorden runt-resa idag?

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand är en mysig feelgoodberättelse om en butter surgubbe som följer med på en gruppresa till Indien. Och blir kvar mycket längre än vad han hade tänkt. Här finns kanske några klyschor för mycket i Indien-skildringen, men äsch! Jag tyckte verkligen att den här boken var både rolig och avkopplande när jag läste den för några år sedan.


Kommentarer

4 svar till ”5 böcker om resor”

  1. Fyra helt nya böcker för mig. Jorden runt på… läste jag för länge sen och jag undrar om jag fortfarande skulle gilla den. En del klassiker håller inte längre tycker jag.

    1. Nej, alla böcker håller inte.. Jag läste Jorden runt.. i tonåren och tyckte den var bra i alla fall. 🙂 Idag vet jag inte om den skulle vara lika underhållande. Vad ser du som problemet med den? Jag har nog läst en förkortad och moderniserad version.

  2. Atlas över avlägsna öar är så spännande, alla öar är dock inte paradis

    1. Ja, den är bra! Och det är verkligen långt ifrån alla öar som är paradisöar.. Men spännande kan de ju vara ändå. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.