5 fina böcker om ensamhet

Ibland känns det som att känslan av att vara ensam är något som förenar de flesta människor på jorden… De flesta har vi nog haft någon period när vi har känt oss ensamma. Ändå är det svårt att prata om och jag gissr att många känner viss skam över att vara ensamma. Det är sorgligt, tycker jag. Under den här pandemin är det säkert ganska många som känner sig ensamma och isolerade. Tänk om alla kunde sträcka sig utåt och vara lite mer öppna och välkomnande, släppa in fler inpå livet, även i tider när det är svårt att träffas annat än digitalt. Ibland kan i alla fall böcker om ensamhet vara en liten påminnelse om att ensamhetskänslor är extremt vanliga. Idag tänkte jag tipsa om fem sådana böcker.

Aftonland

Aftonland av Therese Bohman handlar om den nyskilda konstprofessorn Karolina. Det är en berättelse med många lager, men det är bland annat en fin bok om att hantera omställningen från tvåsamhet till att leva själv. Jag tycker det är fint skildrat. En av mina favoritböcker!

Aftonland av Therese Bohman
Aftonland av Therese Bohman

Alberte och friheten

Alberte och friheten är den andra boken i Cora Sandels fantastiska trilogi om Alberte. I boken har Alberte lämnat det instängda livet i Nordnorge, där hon vuxit upp i en familj som är på väg att tappa sin forna förmögenhet och där det inte direkt finns medel eller möjligheter för att Alberte att ha stora drömmar. Nu har hon ändå tagit sig till Paris: Paris och friheten. Och ensamheten. Även friheten kan ha ett pris.

Alberte av Cora Sandel
Alberte av Cora Sandel

Araben

Pooneh Rohis Araben är en fantastisk bok om att stå med fötterna i två olika kulturer, vilket inte nödvändigtvis leder till att man får båda. Allting kommer med ett pris. En av huvudpersonerna, den namnlösa iranier som kallas för ”Araben” (trots att han naturligtvis inte ens är arab – så osynlig är han), har förlorat sin familj, sitt hus, sin karriär. Nu lever han ett liv som mest verkar gå ut på att transportera sig som ett sätt att få dagarna att gå. Det är svårt att inte bli berörd.

Araben av Pooneh Rohi
Araben av Pooneh Rohi

Kärlekens historia av Nicole Krauss

Jag tror aldrig jag har läst om någon mer ensam person än huvudpersonen Leo Gursky i Nicole Krauss roman Kärlekens historia. Leo har förlorat allt, inte minst sin son, och det är helt hjärtskärande att läsa om hur han försöker fördriva tiden i sin överbelamrade lägenhet och hur han försöker hantera sin ensamhet. I det ingår bland annat att varje dag försöka bli sedd genom att låtsas vara klumpig: tappa några mynt, spilla ut det nyköpta kaffet. Så mycket kan det betyda att bli sedd av någon. Det är verkligen en fin och berörande berättelse.

Kärlekens historia av Nicole Krauss
Kärlekens historia av Nicole Krauss

Märit av Astrid Lindgren

Många av barnen i Astrid Lindgrens berättelser är ensamma och befinner sig i svåra situationer, där fantasi många gånger blir ett verktyg för att ta sig igenom. Ni har väl läst om Bo Vilhelm Olsson i Mio, min Mio? Det finns dock många fler fantastiska berättelser där Lindgren, med sitt fantastiska sätt att alltid ta barn på allvar, berättar om barn som har det svårt. Missa inte novellen Märit, en riktigt fin berättelse om en flicka som är så ensam att hon nästan verkar vara osynlig.

I skymningslandet, Tu tu tu!, Märit och Prinsessan som inte ville leka av Astrid Lindgren
I skymningslandet, Tu tu tu!, Märit och Prinsessan som inte ville leka av Astrid Lindgren

Kommentarer

8 svar till ”5 fina böcker om ensamhet”

 1. Bohmans bok gillade jag, annorlunda.

  1. Mycket bra! Gillade även Den andra kvinnan. 🙂

 2. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Tack för alla fina tips på böcker om ensamhet. Ja alla har nog någon gång känt sig ensam och utanför. En bra tanke att försöka vara mer öppen och bjuda till.

  1. Ja, så är det nog. Under pandemin är det nog många som känner sig extra ensamma också. Det kan inte vara roligt att leva själv och jobba hemifrån t.ex. Eller att vara ensam och gammal… Hoppas att världen snart kan bli lite mer som vanligt..!

 3. Vilka fina tips! Jag blev särskilt nyfiken på Aftonland. Den tror jag att jag ska läsa.

  1. Hoppa du gillar den! 🙂

 4. Ja, det är inget kul läge nu. Jag ska fira jul ensam på landet!

  1. Det blir en annorlunda jul för många i år, tror jag. Hoppas du får en vilsam jul, hur den nu än blir! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.