Ararat av Louise Glück

Ararat av Louise Glück

Ararat av nobelpristagaren Louise Glück är en personlig och vacker diktsamling om smärtsamma familjerelationer.

Ararat av Louise Glück är en diktsamling om en familj där det finns mycket sårigheter och svårigheter att nå fram till varandra. I Stewe Claesons efterord står att läsa att den är att betrakta som Glücks mest personliga diktsamling och då får man ju också konstatera att den är ganska utlämnande. Här skonas ingen. Föräldrarna skildras som känslokalla och tomma. Syskonen i familjen rivaliserar.

Kanske är det just det personliga som gör att diktsamlingen känns så lättillgänglig. Ararat är faktiskt inte svår eller tillkrånglad, vilket man annars kanske förväntar sig av nobelpristagare, om jag får låta fördomarna flöda. Jag har läst många nobelpristagare vars böcker har flugit långt över huvudet på mig. I Ararat kretsar hela boken kring samma personer, samma smärtpunkter och problem. Det är koncentrerat och precis, men inte svårt att ta till sig. Jag tycker det här är en riktigt fin diktsamling.

Ararat

Ararat av Louise Glück
Ararat av Louise Glück

Originalets titel: Ararat (amerikanska).
Översättare: Stewe Claeson.
Förlag: Rámus (2019).
ISBN: 9789186703912.

Louise Glück

Louise Glück (född 1943) är en amerikansk poet. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020.

Bokrecension
Datum
Bok
Ararat av Louise Glück
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok

Kommentarer

4 svar till ”Ararat av Louise Glück”

 1. Ja, hon berör verkligen, men bitvis hänger jag inte med i vad hon skriver. Kanske försvinner något i översättningen, även om den säkert är välgjord.
  Vissa passager hugger tag skoningslöst. Och så blir jag förfärad över hur hon exponerar sin son och systerdotter, men när jag läser om, tycker jag inte det är så mycket eller farligt med den saken.
  Beskrivningen av sista mötet med fadern är hjärtskärande, och påminner starkt om valhändheten i min egen ursprungsfamilj.
  Nu ser jag fram emot att läsa Averno. Glad att hon fick Nobelpriset, så att jag upptäckte henne!

  1. Det brukar vara mycket som flyger över huvudet på mig när jag läser poesi… Jag försöker plocka upp det jag kan, helt enkelt. Hehe.

   Jag vill läsa mer av Glück! Det är inte alltid nobelpristagare väcker så mycket läslust hos mig(!), men Glück har gjort mig nyfiken på mer och diktsamlingar tar ju inte heller så lång tid att läsa ut (nödvändigtvis). Hon är en ny upptäckt även för mig.

   Blir intressant att höra vad du tycker om Averno sedan! 🙂

 2. gillar Glück

  1. Jag med! Det är en ny bekantskap för mig, men jag är sugen på att läsa mer. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.