Betraktandet av hundar av Inger Edelfeldt

Betraktandet av hundar av Inger Edelfeldt

Betraktandet av hundar av Inger Edelfeldt är en berättelse om en udda man med autistiska drag och vad som leder fram till att han plötsligt tappar fattningen totalt.

Betraktandet av hundar av Inger Edelfedt är en roman berättad av en man som lättar sitt hjärta. Hans berättelse har formen av ett terapisamtal, där han avhandlar hur relationer går snett och hur uppväxten spökar. Upptakten till boken är just en uppmaning från en psykiatriker att han ska skriva ned det han tänker på.

Bokens berättare framställs som empatilös och självupptagen, helt inne i sina egna specialintressen. Han har tydliga autistiska drag, även om någon diagnos aldrig nämns i klartext.

När berättaren börjar träffa en kvinna är det dömt att misslyckas. Som läsare tycker man verkligen synd om den stackars kvinnan som till en början verkar vilja komma honom nära på riktigt, men som gång på gång får känna på huvudpersonens känslokalla och egoistiska sätt.

Jag hade lite svårt för den här boken, just för att bokens berättare är så osympatisk. Nu tror jag i och för sig inte att boken är tänkt att ge någon annan känsla än så. Snarare är den väl ett försök att skildra en udda person med tydliga autistiska drag. Om det är trovärdigt skildrat kan jag inte bedöma. Boken lyckas med det som jag antar är författarens syfte: att göra läsaren obekväm. Det är kanske orättvist mot den här boken, men jag kände mig inte upplagd för det den här gången.

Betraktandet av hundar

Förlag: Norstedts (2010).
ISBN: 978-91-1-302918-4.

Inger Edelfeldt

Inger Edelfeldt (född 1956) är en svensk författare och konstnär.

Bokrecension
Datum
Bok
Betraktandet av hundar av Inger Edelfeldt
Betyg
31star1star1stargraygray
Format
E-bok

Kommentarer

2 svar till ”Betraktandet av hundar av Inger Edelfeldt”

  1. gillar Efelfeldt

    1. Jag har inte läst så mycket annat av henne faktiskt! Kanske måste läsa något mer. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.