Bokkedjan 4: Nystart

Veckans Bokkedja har temat Nystart. Passande när det är ett nytt år och allt! Själv kommer jag dock först och främst att tänka på boken Asyl av Marklund och Eriksson. Väl medveten om att folk som inte har något bättre för sig lägger all sin energi på att sprida att det är en skönlitterär bok och ingen dokumentär väljer jag ändå att tycka att det är en bra skönlitterär bok (och vem har inte fattat att även ”dokumentära” böcker innehåller fiktion?). Nåja. Nystarten ligger såklart i Mia Eriksson och hennes familjs nystart i USA efter att via Chile ha flytt från hot och övergrepp från sin exmake i Sverige.

Asyl - Liza MarklundEn annan bok om en person på ”flykt”, i det här fallet lite mindre dramatiskt, är huvudpersonen i Räddaren i nöden av Salinger. En modern ”klassiker” om en pojke som driver omkring i New York efter att ha reglerats från skolan. En skitdålig bok om du frågar mig!

Räddaren i nöden - J.D. SalingerDesto mer gillar jag Barnens ö av P C Jersild. Även här är det en ung person som driver omkring i en stad, utan vuxnas överinseende. Det roliga med barnens ö är att huvudpersonens tankar och funderingar verkligen känns pricksäkra och autentiska för en kille i hans ålder. Man ler mycket när man läser den boken!

Barnens ö - P C Jersild


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.