En bloggrelaterad grej som jag inte förstår

Jag surfar runt rätt mycket på bloggar, både bok- och kulturbloggar och andra, och det finns en sak som irriterar mig ibland: en del har sina kommentarsfält mer eller mindre låsta. Jag undrar faktiskt lite över vad det är för poäng med att stänga ute besökarna eller försvåra för dem att interagera. Det fanns en tid när em blogg var ett okänt begrepp och de flesta som sysslade med hemsidor inte heller hade kunskap att själva bygga upp publiceringsverktyg och databaser för att kunna göra så flexibla sidor som bloggar utgör. En hemsida blev mer eller mindre en statisk sida med en presentation av ägaren och dennes intressen. Den enda möjligheten för besökare att ge sig till känna var genom e-post eller ett inlägg i en gästbok. På sin höjd! Hur intressant är det? Knappast särskilt intressant alls, för någon annan än de närmast sörjande.

Det som gör bloggar spännande tycker jag är interaktionen med besökarna. Särskilt intressant är det sedan det blivit enkelt att koppla ihop bloggar med sociala nätverk som t.ex. Facebook eller Twitter. Det gör det enkelt att dela med sig av information kopplat till inlägget och folk kan ge tips, hålla med, argumentera emot eller bara höra av sig. Det är kul! Men så plötsligt händer det: man skriver ett inlägg och när man ska posta inser man att  bloggaren kräver medlemskap i t.ex. Blogger (Googles bloggverktyg) eller att man anger ett annat OpenID för att få kommentera. Själv kan jag inte kommentera på de här bloggarna, för jag vill inte använda mitt Google-konto eller något annat OpenID till kommentarer, helt enkelt för att de inte är kopplade till min bokblogg utan är privata. Det jag vill skriva under med är mitt namn och adressen till min bokblogg. Helst vill jag också slippa att lämna ut min e-postadress, för när jag tvingas att ange e-post (nästan alla sidor tvingar en till det!) får ju jag skräppost.

(bild från Agne Kveselyte/stock.xchng)

Jag kan inte förstå hur ”alla andra” kan ha så stora problem med skräppost (för det måste väl vara därför man stänger kommentarerna?) att det är motiverat att krångla till det för besökarna . Genom att tvinga besökare att bli medlem på en viss sida för att få kommentera har man säkert byggt bort problemet med skräppost, men man har också skrämt bort många besökare som inte är ”de närmast sörjande” och då sitter man nog där med, mer eller mindre, en vanlig hemsida från 90-talet. Det verkar tråkigt. Mest tycker väl kanske jag att det är tråkigt. Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit kommentarer som jag aldrig har kunnat publicera för att det är så rörigt att göra det.


Kommentarer

13 svar till ”En bloggrelaterad grej som jag inte förstår”

 1. […] inte minst om böcker som jag läst. Men det inlägg som jag tänkte lyfta fram är faktiskt ett inlägg om att blogga. Det är från 2011, men känns fortfarande aktuellt ur mitt perspektiv. […]

 2. På vissa bloggar är det väldigt jobbigt att kommentera och då låter jag bli. Skräppost tycker jag inte är något problem, jag har en särskild mejl kopplad till bloggen, alltså inte min privata. Det som stör mig mest är de som inte publicerar sina kommentarer trots att de uppenbarligen får kommentarer. De kan tex skriva i ett inlägg att de fått en massa kommentarer om ditt och datt och frågor, men kommentarerna visar de inte!

  1. Oj, jag har nog inte noterat att somliga struntar i att publicera kommentarerna (men jag har naturligtvis stött på ”den här bloggen är modererad…”). Vad tråkigt att göra så! Då stänger man ju diskussionen helt!

 3. Jag håller med, är det för krångligt att kommentera så skriver man ingenting. Men jag tror, som det framgår lite av kommentarern ovan, att det många gånger beror på okunskap hos bloggarna.

  Med teckenkoder slipper man ju det värsta spammet i kommentarsfältet, men det var ett bra tips det där om parenteser runt mailadressen. Fast jag får faktiskt ganska lite skräppost, och det jag får tar skräpfiltrer hand om rätt bra.

 4. Jag håller med om att det många gånger är (allt)för besvärligt att kommentera vissa bloggar men jag har aldrig fått några spam-mail till den e-mailadress som jag uppger däremot får jag hundratals sådana till min blogg och det tycker jag när fruktansvärt irriterande. Som tur var så har jag ett filter som samlar upp dessa men det är inte särskilt kul att se att man har 20 nya kommentarer varav huvuddelen av dessa är spam … 🙁

  Själv har jag en installerad WP-blogg och det är inte alla gånger som jag kan kommentera hos andra utan att tvingas uppge mitt google-konto. När detta inträffar skriver jag helt enkelt mitt namn och min bloggadress inom parentes direkt i kommentaren vilket gör att den som har publicerat inlägget skriver svar i min blogg och inte via min mail. Fungerar väldigt bra måste jag säga.

  Däremot kan jag tycka att alla säkerhetskoder är att gå lite till överdrift men som sagt: jag låter inte det stoppa mig från att kommentera. Genom att kommentera på inlägg som intresserar mig får jag också läsare till min blogg och det är väl det som det hela går ut på …

  1. Okej. Jag kan i och för sig förstå att det är jobbigt att få spam till sin blogg, även om jag själv har blivit skonad än så länge. Så säkerhetskoder har jag ingenting emot, för jag förstår att de behövs.

   Smart att skriva sin webbadress i parentes i kommentaren! Jag skulle nog kunna göra något liknande om jag skaffade mig ett nytt OpenID för att enbart använda i kommentarsfältet (vill inte använda mitt google-konto. Det är privat och mitt fulla namn finns med i det).

 5. Det kan vara så att den som har bloggen inte fattar att kommentarerna är låsta för vissa. Jag visste till exempel inte det och har haft blogger i runt fyra år. Men för inte så längesedan fick jag ett mail från en fin bloggerska som undrade varför hon inte fick kommentera, så då upptäckte jag äntligen det. Kanske bara är jag som är lite korkad men annars kanske du ska prova och göra som hon och skicka ett mail och fråga 🙂

  1. Aha. Får kanske se till att e-posta nästa gång jag råkar ut för det!

 6. Hej!
  Jag har faktiskt inte tänkt på det, jag själv har ju blogspot och är man inloggad så är det jättelätt att kommentera på andra blogspot-bloggar, men jag vet att det kan vara jobbigt annars, men då kan man ju klicka någonstans och så får man skriva in ett namn istället. Jag tycker som du att det är självklart att man ska få kommentera, och att det ska vara lätt.
  Men får man verkligen skräppost om man kommenterar? Nästan alltid publiceras inte mejl-adressen, den är ju bara till för att bloggens ägare ska kunna ta kontakt och sådant. Jag är absolut ingen expert, men kände att jag bara ville skriva vad jag tycker 🙂
  Absolut inget illa menat,
  Ha det bäst!

  (nu blev det rörigt, tyvärr, men nu måste jag rusa till träningen)

  1. Nej, man kan inte alltid ”klicka någonstans” och skriva sitt namn istället. Ganska många bloggar kräver att man har ett OpenID, som t.ex. blogspot (google-konto), och ett sådant har jag & de flesta, men jag vill inte använda det och tycker inte att man kan förvänta sig att alla ska använda det. Och ja, man får spam när man publicerar sin e-postadress någonstans. Jag får tokmycket spam till den adress som jag tvingas lämna ut i kommentarsfält om jag vill kommentera. Det gör mig inte så mycket, för jag har bra filter, men ändå. Jag har aldrig fått ett spam till min jobbadress eller min seriösa, riktiga e-postadress, bara till ”kommentars/skräpadressen” som jag skriver ut i kommentarsfält. Det är så det är.

   1. Nu låter jag lite lagom tjatig, men i alla fall på blogspotbloggar kan man antingen kommentera anonymt eller fylla i namn och webbadress.
    Nu har jag fixat en ordkontroll till kommentarerna på min blogg, eller det kanske jag redan hade, men som ägare till bloggen behöver man inte fylla i en sådan, så därför har jag inte märkt det.
    Hoppas att det blir lite bättre med skräpposten om man kommenterar på i alla fall min blogg nu.
    Ha det bäst!
    🙂

    1. Nej, du har fel. Bloggaren kan själv välja ifall besökare ska kunna skriva under med namn + URL eller om det krävs OpenID. En del har helt enkelt bockat ur möjligheten att svara med enbart namn + URL. Men de flesta har som tur är kvar möjligheten för besökaren att slippa logga in med OpenID. 🙂

     1. Aha, nu förstår jag, jag trodde att du menade att det var så på ALLA blogspot-bloggar. Då hänger jag med 🙂
      Tur att en del i alla fall tillåter att alla kan kommentera, men annars kan man som någon skriver en en kommentar ovan, skicka ett mejl till bloggaren och påpeka detta.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.