Vinterväder i december

Bloggen 2021: ett lite mindre uppstyrt bloggår…

Jag gillar att avsluta året på bloggen med summeringar och återblickar till det som varit. Här kommer en summering av bloggens 2021!

Jag kan ju börja med att skriva att jag brukar vara ganska uppstyrd i mitt bloggande. Jag har haft en tanke kring hur ofta jag tycker att det är lagom att posta inlägg och jag har haft en idébank med inlägg jag är sugen på att skriva. I år har jag inte riktigt gjort som vanligt. Jag valde att lämna det öppet för att se om det ens skulle finnas tid för bloggen det här året. Vi har ju väntat barn halva året och i maj kom hon till världen, vår Rut.

Och nä, från maj och framåt har jag inte haft speciellt mycket tid till att blogga. Jag har prioriterat annat, helt klart, och det är väl sunt! Ändå kan jag ju konstatera att det har kommit sporadiska inlägg varje månad. Bra gjort av mig! Man måste ju få ta sig lite egentid ibland, menar jag. Jag funderade förresten redan i förväg på vad jag tycker är roligast med att blogga. Det finns såklart många saker, men någonstans landade jag i att det är just bloggen som är grejen. Det är ju egentligen på Instagram ”det händer”. Är det någon som vill samarbeta på något sätt så är det inlägg på Instagram som är efterfrågat, men för mig har det känts tydligt att det är bloggen jag vill prioritera. Så bloggat har jag gjort! Jag har skrivit om böcker jag läst och om böcker jag läst för min dotter. Andra inlägg har det blivit sämre med. Jag känner att jag har varit rätt bortkopplad från litteraturvärlden, på något sätt. Jag lyckades t.ex. missa både tillkännagivandet av Augustpriset och Nobelpriset i år…

Trots att bloggen har fått mindre uppmärksamhet än vanligt från min sida så kan jag också konstatera att den, om något, har blivit mer uppmärksammad än vanligt från olika håll. Kul! Tre höjdpunkter:

 • Tack vare bloggen blev jag under vårvintern kontaktad av studieförbundet Bilda och Korskyrkan, som hade en del events under Bokveckan här i Umeå. Jag fick då chansen att leda en livesänd bokcirkel med flera hundra tittare.
 • I somras blev jag kontaktad av Västerbottens-Kuriren, som med anledning av bloggen intervjuade mig till det återkommande inslaget ”Nio frågor”. Där tipsade jag förresten om en av årets favoritböcker, Hägring 38. Jag fick höra att det blev en del sådana att ställa upp på reservationshyllan på Stadsbiblioteket efter detta, så flera snappade visst upp mitt tips. Skoj!
 • Slutligen utnämnde sidan Produktexperter min blogg som en av Sveriges bästa! Så smickrande!

Bubblare: en amerikansk konstnär har haft en utställning med namnet Bokblomma i år. Sjukt lustigt på något sätt!

Nu till lite siffror och topplistor!

 • Såhär i mitten av december har jag haft omkring 74 000 unika besökare och omkring 104 000 sidvisningar.
 • En överväldigande majoritet av mina besökare kommer från Sverige. Övriga länder i topp 3 är USA och Storbritannien.
 • De flesta googlar sig hit på sin mobil och det gör de oftast på onsdagar kl 21.
 • De flesta besöker bloggens startsida, men många har också gått rakt till inlägget om nybörjarpoesi eller inlägget om Slutet av Mats Strandberg.
 • Årets besökstopp skedde 26/4, då nästan 700 personer kollade in på bloggen. Nästan alla besökte bloggens startsida. Kanske läste de min recension av Är mor död som publicerades ett par dagar innan.
 • Mitt mest kommenterade inlägg är mitt inlägg om januari. Det kan nog bero på att jag fick en del gratulationer till graviditeten. 🙂

Det var det! Bloggandet lär fortsätta 2022, helt klart. Hur skulle jag annars ha koll på vad jag läser? 😉 I vilken omfattning återstår att se… 2022 ska jag nämligen lyckas jobba och vara mamma. Får se hur det går!


Kommentarer

3 svar till ”Bloggen 2021: ett lite mindre uppstyrt bloggår…”

 1. […] mer siffror (skamlöst klippt direkt från mitt motsvarande inlägg från 2021 och modifierat för att stämma med […]

 2. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Vad roligt att det går bra för Bokblomman, och att du fortsätter. Jag får så många fina tips av dig, som jag blir sugen på att läsa!

  1. Tack! Vad roligt! <3

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.