Oändligt underbart av Marjaneh Bakhtiari

Oändligt underbart av Marjaneh Bakhtiari

Oändligt underbart, av Marjaneh Bakhtiari, utspelar sig i ett Malmö där barn skjuter andra barn och där livet ändå pågår med alla sina vardagliga händelser: en mamma som fyller år, en pojke som ska överraska henne.

Betyg: 4 av 5.

Oändligt underbart, av Marjaneh Bakhtiari, handlar om 14-åriga Shayans sista dag i livet, en dag där han rör sig genom Malmö i jakt på en ovanligt viktig studiotid. Han ska spela in en låt och den måste bli klar idag – den ska bli en födelsedagspresent till hans mamma, Maryam. Det är ingen spoiler att berätta att Shayam kommer att dö, det berättas tidigt i boken och blir ett oroande lager i den berättelse som annars hade varit en skildring av en vanlig dag, en vardag, som förvisso utspelar sig i en stad med enorm segregation, med allt vad det innebär.

Staden och segregationen skildras med en skarp blick. Författaren berättar om en flytt mellan två stadsdelar, som lika gärna hade kunnat vara två olika världar, på gott och ont. Sedan en tid bor Shayan tillsammans med mamma och syster i Kirseberg, något som Maryam ser som en resa uppåt, men som genom Shayans ögon snarare framstår som tråkigt och dött. Och vitt.

Det här är inte en bok om en kriminell kille eller om våld som föder grövre våld – Shayan är inte alls den stereotypen. Vad mer: han är ett barn. Ett barn som gillar musik. I nyheterna får man ofta intrycket att skjutningar handlar om gängkriminella som skjuter andra gängkriminella. Sanningen är att det är mer komplicerat än så och att egentligen vem som helst kan hamna emellan. Det kan också räcka att ha en viss hudfärg eller umgås med en viss person.

Oändligt underbart är en träffande, berörande och, bitvis, rolig berättelse om dagens Sverige, dagens Malmö. Lyssna gärna på den som ljudbok! Den är uppläst av fantastiska Sanna Persson Halapi, som verkligen lyfter boken med sin känsla och dialekt.

Oändligt underbart

Oändligt underbart gavs ut av Ordfront förlag 2022. Ljudboken är inläst av Sanna Persson Halapi. ISBN: 9789179457174, 9789177752127.

Marjaneh Bakhtiari

Marjaneh Bakhtiari (född 1980 i Iran) är en svensk författare.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.