Ljust. Grönt. Försommar.

Juni 2023: trädgården exploderar

Juni, finns det något finare? Här i Umeå har vi inte mycket till vår – istället exploderar allt i trädgården och kommer på en gång. Det är så härligt att ha en liten trädgård, såhär års. Det är mysigt att gå där och påta, det är mycket mer tillfredsställande än att t.ex. sitta framför TV:n (något som är cirka 40% nöje och 60% distraherande ös från tvååringens sida). Vi gillar trädgården allihop. Det är fridfullt. Plötsligt är det nära sängdags och det är fortfarande ljust och man har inte fattat någonting.

Jag tycker att det är förvånansvärt kul att plocka maskrosor med maskrosplockaren (jag är allvarlig!) – det kräver nära noll ansträngning och är ändå ett arbete som ger ett resultat. Resultatet är i och för sig knappt synbart, men ändå. Jag tycker också att det är njutbart att se humlen växa med sin förbluffande hastighet och vinrankan sakta med säkert ta över större delen av fasaden på baksidan. Det känns som att åstadkomma något, utan att man egentligen har gjort något (förutom att vattna någon gång och gödsla någon gång). Det är tillfredsställande med saker som bara händer. Om ni förstår vad jag menar. Att det växer.

Nu är det här dock ingen trädgårdsblogg, tack och lov, för jag har då inga gröna fingrar över huvud taget. Jag har i alla fall en romantiskt bild av att man kan sitta i trädgården och läsa små stunder medan dottern leker i sandlådan eller grejar med något av alla hennes viktiga projekt. Vi får se om juni på allvar kommer att bjuda på något åt det hållet. Eller om jag sjukt nog kommer att trava runt med maskrosplockaren istället.

En av flera böcker jag har på nattduksbordet är i alla fall Joyce Carol Oates Älskad, saknad, en favoritbok jag läste för kanske 15 år sedan och nu har plockat upp igen eftersom vi ska bokcirkla den om någon vecka. Det är med viss bävan jag läser om. Hur kommer den att landa nu? Vad tycker jag egentligen om Joyce Carol Oates lååånga texter? Vi får se! Jag brukar inte ägna mig åt omläsning särskilt ofta, så det känns lite skoj att göra det för en gångs skull. Om jag hinner läsa ut den inför bokcirkeln är dock oklart. Det var inte helt lätt att få tag på boken, som inte längre går att köpa, som inte finns i någon ljudboksapp (inte den jag hade tillgång till i alla fall) och som dessutom visade sig ha försvunnit på mitt lokala bibliotek (true story). Fick beställa den och hämta den från ett annat bibliotek så småningom, ett exemplar med en liten ”mag”-symbol som indikerar att den här boken inte direkt står skyltad bland nyare böcker i de ”vanliga” bibliotekshyllorna utan gömmer sig i ett magasin. Det finns någonting härligt med att läsa sådana böcker, i dessa tider när sprittnya böcker kan hamna på bokrea efter någon månad och när det är en sådan ständig flod med nyutkommet att man knappt vet hur man ska hantera det.

Vad ska jag annars göra i juni då? Springa, hoppas jag! Jag sprang Blodomloppet på en (för mig) långsam tid i maj och känner nu ett starkt behov av revansch. Jag var trött? Och blev omsprungen hela tiden? Sjukt att säga, men det brukar inte vara så (obs: jag är och har aldrig varit någon elit, men om man springer Blodomloppet och startar långt bak i någon långsam startgrupp så får även ganska mediokra motionärer, som jag, springa om andra under i princip hela loppet, eller ja, det var min erfarenhet innan årets lopp). Vi ska även på livets första förskoleavslutning. Vi ska fira midsommar. Och så blir det semester. <3 NICE.

Några boknyheter jag är nyfiken på i juni:

  • En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin. Jag vet egentligen ingenting om vare sig författaren eller den här boken. Men! Framsidan var tjusig och lockar mig att läsa ”en varm, rapp och rolig berättelse om den okonventionella Kitty Talbot i 1800-talets England.”, som förlaget beskriver den som. Det låter helt enkelt som en avkopplande och inte speciellt krävande bok, precis vad man kan behöva vila hjärnan med emellanåt.
  • Sjung med Mamma Mu och Kråkan av Jujja och Tomas Wieslander och med illustrationer av Sven Nordqvist. För mig dröjde det tills jag själv blev mamma innan jag förstod hur otroligt många barnlåtsfavoriter som kommer från just Jujja och Tomas Wieslander. Jag vet inte exakt vilka låtar den här boken innehåller, men här hemma har min dotter en särskild relation till Om det börjar regna (magin har avtagit lite, men hon reagerade starkt på den redan som bebis), Jag leker träd, Klappa händerna så fort man kan, Små cyklar, Vipp-på-rumpan-affärn. För att nämna några. I den här boken finns visor, illustrationer och musik.
  • Ögonblick av liv av Karin Broos. Karin Broos målar förtrollande och fotorealistiskt. I den här boken finns hennes bilder och texter samt poesi av Jila Mossaed och texter kring Broos konst. Det känns som en underbar bok att bläddra i.

Vad läser du i juni?