Oktober: resor & kultur & Systrarna

Nu har träden helt klart bytt till höstkläder här i Umeå, men i övrigt känns det verkligen som sensommar. Det är nästan skrämmande att man kan gå omkring utan jacka såhär års..! Samtidigt njuter jag såklart, som man gör när man bor i en landsända där vintern kan upplevas väldigt lååååååååång. Får se om det blir något omslag i oktober. Det är ju faktiskt en månad som kan bjuda på en hel del snö.

Den här månaden kommer nog att rusa förbi i ett sällan skådat tempo. Jag har flera tjänsteresor inplanerade och det är med lite blandade känslor den här gången, faktiskt. Det är resor jag ser fram emot, samtidigt som jag vid ett tillfälle kommer vara borta fler nätter än vad jag någonsin varit från min lilla flicka där hemma. Oj, oj. Utöver detta har jag flera privata roligheter inplanerade: opera, guidad visning på Kvinnohistoriskt museum och förhoppningsvis en barnteater som jag hoppas att dottern kommer gilla. Under månaden väntar också en fest och så ska jag bokcirkla, i vanlig ordning. Den här gången är det jag som är värd för bokcirkeln och jag har valt boken Eufori av Elin Cullhed. Det är alltså en Augustprisbelönad roman, vilket ju brukar vara en kvalitetsstämpel, om en av mina favoritförfattare, Sylvia Plath. Den hade alla förutsättningar, kan man väl säga, men… Så seg?! Gud. Får se vad mina bokcirkelkompisar känner.

När jag väl har lyckats ta mig igenom Eufori tänker jag genast sätta igång med Systrarna av Jonas Hassen Khemiri. Åh, vad jag längtar! Jag är inte den som brukar köpa böcker, men den här gången blev det ett undantag. Boken är ju en riktig tegelsten och det finns inte en chans att jag hinner läsa ut den om jag lånar den på bibblan (dessutom antar jag att kön är enormt lång).

Andra oktoberböcker, då? Det kan kännas avlägset, men hos förlagen känns det i alla fall som hög tid att ge ut årets julböcker. Här är lite tips på nya julböcker och lite annat nyutkommet:

  • Eden av Isabelle Ståhl. Ståhls relationsroman från Tinderåldern, Just nu är jag här, blev en av årets mesta litteratursnackisar när den kom ut 2017. Jag tyckte den var riktigt vass och nu är jag givetvis nyfiken på Ståhls senaste roman, Eden. Den verkar handla om en resa genom Europa, och en inre resa, får man förmoda.
  • Kajsa Kavat och mormor av Astrid Lindgren och Ilon Wikland. I Astrid Lindgrens böcker är det inte ovanligt att det firas jul och just dessa julberättelser är ju såklart några som framkallar lite extra mys och nostalgi. Nu kommer berättelsen om Kajsa Kavat, som rycker in och julstökar när mormor bryter benet, i en fin nyutgåva, självklart med Ilon Wiklands underbara illustrationer.
  • Kvinnornas jul: 24 berättelser i advent. Jag brukar ägna december åt novelläsning, men om det är någon gång jag skulle snegla mot en julbok så är det kanske i år. Jag blir faktiskt riktigt sugen på att använda Kvinnornas jul som julkalender. Här finns 24 berättelser från författare som Kerstin Ekman, Bodil Malmsten, Karin Boye, Fredrika Bremer och många fler.
  • Pestnätter av Orhan Pamuk. Oktober är månaden då årets Nobelpristagare tillkännages och det är såklart alltid lika spännande. I väntan på nästa stora namn kan man med fördel läsa någon tidigare pristagarfavorit. För min del hör Orhan Pamuk, Sverigeaktuell med romanen Pestnätter, dit. Nu när vår närmsta pandemi är över i sitt akuta skede kan man kanske orka med en bok som faktiskt handlar om en pandemi. I Pestnätter skildras det ottomanska rikets fall och ett pestutbrott.
  • Pippi räddar julen av Astrid Lindgren. Astrid Lindgren och julen alltså! För den som vill högläsa julmys är även Pippi räddar julen aktuell i nyutgåva.
  • Skammen av Annie Ernaux. En till mycket läsvärd nobelpristagare! I oktober kommer självbiografiska Skammen på svenska, en bok som kretsar kring våld i nära relation. Säkerligen en omtumlande och berörande läsning!
  • Sniglar och snö av Agneta Pleijel. Äntligen kommer den tredje delen i Pleijels självbiografiska romanserie. Underbart! Jag älskade Spådomen.

Vad läser du i oktober?


Kommentarer

Ett svar till ”Oktober: resor & kultur & Systrarna”

  1. […] här månaden? Någonting med Systrarna kanske ;), för trots att jag har skrivit om den både i oktober och november har jag fortfarande inte lyckats påbörja Jonas Hassen Khemiris hyllade och […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.