Vinterlandskap i februari

Mars 2024: en sorgkantad månad

Den 15:e februari gick min mormor bort, 96 år gammal. Man borde kanske inte bli förvånad när en person, som levt ett så långt liv, tar sitt sista andetag, men jag hade inte alls väntat mig detta. Mormor har funnits där hela mitt liv och nu är hon borta, liksom både morfar och farmor och farfar. De var alla personer som betydde enormt mycket under min uppväxt och jag har fantastiskt många fina barndomsminnen att tänka tillbaka på. Att de nu är borta, allihop, känns så sorgligt. I mars väntar begravning. Sedan blir det påsk, så småningom. Båda innebär resor ned till mina hemtrakter, men åtminstone den ena kommer naturligtvis vara sorgkantad.

Jag har inte så många andra planer för månaden faktiskt. Några vänner från Värmland kommer hit i samband med sportlovet och förhoppningsvis kan vi ses någonting. Sedan är jag värd för nästa bokcirkel, så då kommer mina bokcirkelkompisar förbi och pratar Ovanjorden. I övrigt hoppas jag att mars ger tillfällen till dans och löpning, något som det tyvärr har varit ganska tunt med i februari på grund av en seg förkylning/influensa/covid/någonting.

Ska jag läsa något då? Ja, nu börjar Systrarna, av Jonas Hassen Khemiri, lida mot sitt slut och kommer lämna ett visst tomrum efter sig. Jag har inte riktigt landat i vilket bok jag vill sätta tänderna i härnäst. Vill du ha tips på nyutkommet så kommer några intressanta titlar här:

  • Det skyddande regnet av Jojo Moyes. Jojo Moyes är en feelgoodfavorit. Nu kommer hennes debutroman i nyutgåva. Kul!
  • Historien av Elsa Morante. Jag har hört många hylla den här klassikern och är därför väldigt sugen på att läsa. Nu kommer Morantes Andra världskriget-skildring i nyutgåva.
  • Sagan om Sjönöff och jättekrabborna av Erik Magnaton och Therese Vildefall. Dottern är mycket förtjust i tidigare böcker om Sjönöff. Det är väl egentligen för mycket text för vår tvååring, men hon tycker verkligen om bilderna.
  • Vinterflickor av Laurie Halse Anderson. Det har hunnit gå måååånga år sedan jag läste den moderna ungdomsboksklassikern Säg något och sedan dess har Laurie Halse Anderson bland annat hunnit belönas med det prestigefulla ALMA-priset. Självklart är jag nyfiken på Vinterflickor, som nu kommer på svenska. Den ges ut på internationella kvinnodagen och det är nog ingen slump. 🙂