Snö i februari

Böcker i mars (2019) och energi

Årets kortaste månad är till ända. När jag skriver det här sitter jag med en ordentlig förkylning och hoppas på det bästa, d.v.s. att det går över snabbt. Jag har varit väldigt otursförföljd det senaste året, med den ena förkylningen efter den andra. Kan man få slippa någon gång? Jag har också haft onödigt mycket att göra på jobbet de senaste månaderna, så jag har kanske inte fullt lika mycket energi som vanligt, förkylning eller ej. Jag hoppas att mars blir en mer vilsam månad. Jobbet brukar absolut inte vara någon stress-faktor i mitt liv, men just nu har jag fyra projekt som rullar parallellt och där alla väntar på att jag ska leverera saker. När jag rullar tummarna i augusti kan jag se tillbaka på den här tiden och skratta, antar jag. Just nu skulle jag vilja ha… en assistent.

Någonting jag verkligen hämtar energi från under dessa dagar är i alla fall dansen. Jag tycker verkligen att jag har fått en nystart med dansen i år. Eller nystart är kanske fel ord. Jag har dansat i över ett decennium utan uppehåll, men i år har det dykt upp en del nygamla ansikten, både bland andra kursdeltagare och bland lärarna, och allt känns bara så extra rätt och kul och utvecklande! Igår hade jag ingen som helst vettig anledning att gå på min danslektion, för jag hade faktiskt ont i halsen och är det någon gång man ska vila så är det ju när man har en pågående halsinfektion… Men är man lite dum i huvudet så är man. Sa jag att jag är förkyld ofta? Det kanske finns en förklaring…

På konsert i februari
Något annat som gett energi i februari är den spelning som min sambo hade med sitt band. Så då var jag på en pub här i Umeå och lyssnade. 🙂

En annan energi-boost fick jag här om veckan när jag var med och överraskade en vän med en möhippa! Så härligt och roligt och med många skojiga lekar och upptåg. Det var verkligen superfint ordnat, främst av den blivande brudens systrar, så jag ska inte ta åt mig äran här. Jag tror att vi alla hade en riktigt härlig dag och nu i mars väntar fortsättningen: bröllop! Det kommer att bli fantastiskt! Och tårarna lär väl spruta… 🙂

En annan grej som jag längtar efter i mars är Littfest, Umeås litteraturfestival. Förra året kunde jag knappt slita mig eftersom att det var så himla många intressanta samtal som avlöste varandra. Jag var helt mör efteråt! På minussidan för årets upplaga finns dock att min favorit, Jonas Hassen Khemiri, gästar Littfest på fredagen, när jag egentligen jobbar. Samma sak gäller samtalet Den politiska kulturen med Uje Brandelius och Suzanne Osten i samtal med Annika Norlin. Hur ska jag hinna med detta? Jag planerar att ta långlunch (vilket jag har full rätt att göra p.g.a. flextid), men jag får se om jag får till det. Annars får jag maximera lördagen, då jag har tid att lyssna på författarsamtal hela dagen om jag har lust. Självskrivet är att lyssna på den vietnamesisk-kanadensiska författaren Kim Thúy, som också hör till mina favoriter.

Apropå Uje Brandelius: jag såg soloversionen av hans show Spring, Uje, spring här om veckan och tyckte att den var himla rolig, sorglig och fin, så den kan jag rekommendera till alla som har chansen att gå och se. Jättefint var också att Uje tog sig tid att hälsa på alla han kom åt att skaka hand med innan föreställningen och att han sedan stod i garderobskön och tackade alla efteråt också. Alltså! Vilken varm och genuin person han är! För er som inte har koll på Uje Brandelius så är han kanske främst känd om sångare i bandet Doktor Kosmos, men nu är han aktuell med en show om livet och vardagspussel – och om att drabbas av Parkinsons sjukdom. På Littfest är han främst aktuell med barnboken Hemma hos Harald Henriksson, som han skrivit tillsammans med Clara Dackenberg.

Jag hoppas att jag lyckas gå på alla samtal jag vill på Littfest. Men det är inte bara Littfest och bröllop som kommer att uppta mina helger den kommande månaden. Det blir nog fullt upp i mars, faktiskt. Det ska klämmas in Melodifestivalfinal <3 (som vi ser framför TV:n med vänner) och så ska vi på konsert med Tallest man on earth. Och så händer det säkert något mer, som jag inte kommer ihåg… Men vila ska jag klämma in. Vila och läsa.

I mars tänkte jag fortsätta med ”projekt läsa ut slattar”. Jag har så många påbörjade böcker på nattduksbordet! Varför blir det så? Nu är jag inne på typ 3:e månaden med Maken med Gun-Britt Sundström och Orlando med Virginia Woolf. I mars är de nog utlästa båda två, tror jag…

Maken av Gunbritt Sundström
Maken av Gunbritt Sundström

Vad läser du i mars? Vill du ha några tips på sprillans färska böcker så kommer de i alla fall här:

All den luft som omger oss av Tom Malmquist
All den luft som omger oss av Tom Malmquist
  • All den luft som omger oss av Tom Malmquist. Vi var många som läste och berördes av Malmquists autofiktiva roman I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, som kom 2015. Den boken, som skildrar den fruktansvärda tid då Tom förlorar sin sambo och samtidigt blir pappa, nominerades också till flera tjusiga priser, däribland Nordiska rådets litteraturpris. Den kommande boken kretsar också kring Tom (och hans uppväxt), men handlar också om ett ouppklarat mord. Jag hoppas och tror att Malmquist fortsätter att skriva med sin fina ton och lätta, luftiga, poetiska språk.
  • Överstinnan av Rosa Liksom. Förra året läste jag Kupé nr. 6 av samma författare. Jag tyckte att den var väldigt speciell och den gav helt klart mersmak och nu kommer alltså Rosa Liksoms senaste i svensk översättning. Överstinnan handlar om en kvinna som blickar tillbaka på sitt liv som rört sig i nationalistiska och nazistiska kretsar. Den är säkert intressant.
Överstinnan av Rosa Liksom
Överstinnan av Rosa Liksom

Kommentarer

Ett svar till ”Böcker i mars (2019) och energi”

  1. […] jag alltså åter klicka ned senaste bokcirkelboken och det mesta andra jag kan tänkas vilja ha. Minns ni att jag peppade för Tom Malmquists senaste? Jepp, den finns redan i appen. Den måste ha kommit ut ungefär samma […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.