Bokkedjan 12: Stad

Veckans tema på Bokkedjan känns faktiskt lätt för en gångs skull. När jag hör ordet ”stad” i boksammanhang tänker jag, föga förvånande, såklart på Per Anders Fogelströms stad-böcker, som berättar ett långt stycke intressant historia från vår huvudstad.

Böckerna tar sin början 1860 i Mina drömmars stad och slutar 100 år senare i Stad i världen. Egentligen börjar de dock ännu tidigare i en fristående trilogi (Vävarnas barn o.s.v.) där vi befinner oss i 1700-talets Stockholm. Allmänbildande, intressant och fängslande! Missa inte att köpa en hel box med stad-böckerna på bokrean om du inte har läst dem redan!

Mina drömmars stad - Per Anders FogelströmBarn av sin stad - Per Anders FogelströmMinns du den stad - Per Anders FogelströmI en förvandlad stad - Per Anders Fogelström Stad i världen - Per Anders Fogelström

Några andra böcker som inte bara är intressanta för att de berättar om vår historia, utan också för att de är gripande och bra är Mobergs böcker om Utvandrarna (fyra böcker), där vi följer Karl-Oskar och Kristina när de utvandrade från Sverige vid mitten av 1800-talet.

Utvandrarna/Invandrarna - Vilhelm Moberg Nybyggarna, Sista brevet till Sverige - Vilhelm Moberg

En tredje bok som också är viktig ur ett historieperspektiv är Sioma Zubickys biografi, Med förintelsen i bagaget, om sin tid i koncentrationsläger. Det finns väl ett närmast oändligt antal böcker om förintelsen, men här är en lättläst och lättillgänglig bok från en person som faktiskt var där.

Med förintelsen i bagaget - Sioma Zubicky

Det blev en radda med ”historie”-böcker den här veckan, men åtminstone den första handlar ju faktiskt om en stad.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.