Stulet land: svensk makt på samisk mark

Det är en gedigen research historikern Lennart Lundmark har ägnat sig åt och sammanställt i den här boken. Den börjar redan i ”forntiden” och fortsätter fram till nutid och längs vägen berättar Lundmark en ganska sorglig berättelse om hur samerna i princip har förlorat sin mark till den svenska staten.

Helt klart intressant läsning! Förhoppningsvis väcker den debatt och leder till förändring för ett folk som har fått sitt land stulet, som har fått skatta för sitt land och nu har väntat i 20 år på att Sverige ska skriva på FNs konvention om ursprungsfolkens rättigheter.

Själv vet jag pinsamt lite om samer och hela den här konflikten eftersom det i min grundskola (och gymnasium) har ägnats mer tid åt undervisning om aboriginer och indianer än om vår egna ursprungsbefolkning. Jag skulle nog behöva någon annan sorts historiebok innan jag på allvar kan ta till mig av denna, men jag rekommenderar den ändå som en viktig läsning om ett ämne som uppenbarligen har tigits bort.


Kommentarer

Ett svar till ”Stulet land: svensk makt på samisk mark”

  1. […] försökt täcka upp lite av mina kunskapsluckor genom att läsa den relativt nyligt utkomna boken Stulet land. Utöver det känner jag över huvud taget inte till några fler böcker om och/eller av samer. Det […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.