Juni 2024: sommar, sommar, sommar <3

Äntligen sommar! Nu har det varit varmt så länge att jag rent av har glömt hur länge våren dröjde i år. Jag fick i och för sig en brutal påminnelse när jag besökte en av områdets mer skuggigt belägna lekparker. Där låg snön kvar i sina högar, men jag gissar att även den snön har smält bort nu. Det går fort när det väl sätter igång!

I år kommer vi att vara lediga mer än vanligt eftersom vi har många dagar med föräldrapenning att ta ut innan de brinner inne nästa år. Ironiskt nog har vi ovanligt lite planerat, vilket på sätt och vis är skönt eftersom det är ganska påfrestande att vara ute och resa med en 3-åring som älskar rutiner och lätt längtar hem. Det får bli lagom mycket äventyr i sommar: Öregrund, såklart, en tripp till Lycksele, midsommar i stugan… Och sedan får vi se!

Kanske hinner jag läsa ett och annat medan dottern donar på i trädgården. Hon vill helst ha sällskap när hon leker, men emellanåt kan hon leka på egen hand när vi är ute, så då kanske man trots allt kan hoppas på att kunna öppna en bok. I år har vi en specialbokcirkelträff som väntar i slutet av sommaren: vi har valt en extra tjock bok, nämligen Onda nätters drömmar av Peter Englund. Den ska jag ladda ned till min läsplatta och bära med mig vart vi nu reser.

Vill du ha tips på nyutkommet har jag en hel del på lager, både sådant som kom ut i maj och en del som kommer nu i juni:

  • Alla reser av Kristin Roskifte (översatt från norskan av Jenny Franke Wikberg). Jag har inte läst någon av hennes tidigare bilderböcker, men Alla reser är en fristående uppföljare till Alla räknas, som fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för några år sedan – och det är ju en kvalitetsstämpel. Alla reser beskrivs som en ”myllerbok”, en bok där man får följa människor och hur deras berättelser flätas samman. Det är ungefär den typen av berättelser jag brukar gilla, så jag hoppas dottern gör detsamma.
  • Det har gått många år sedan jag läste Gift av Tove Ditlevsen, men den lever fortfarande kvar i minnet på något sätt. Aldrig tidigare har jag väl läst något så drabbande om att leva i missbruk. Nu kommer Ansiktena i svensk översättning av Ninni Holmqvist. Den beskrivs som Ditlevsens mörkaste bok. Jo, då måste den vara mörk… och säkert bra!
  • Jag håller Sofi Oksanens Utrensning för en av mina favoritböcker. Det är en oförglömlig berättelse om Estland under rysk ockupation Jag tänker ofta att jag borde läsa mer av Oksanen. Nu finns I samma flod, en essä om kriget i Ukraina. Garanterat läsvärd!
  • Marie Hermanson är en författare jag ofta återkommer till. Hon har ett särskilt sätt att berätta: det finns alltid någonting vagt övernaturligt och oroande i hennes romaner. Jag gillar det! Nu är hon aktuell med ytterligare en historisk kriminalroman, vilket kanske inte är de Hermanson-böcker jag gillar mest, men jo: jag vill gärna läsa ändå! Längst in i skogen heter hennes nya.
  • När vi lärde oss att flyga, av Jacqueline Woodson, läser jag gärna för dottern när jag får chansen! Den ALMA-prisbelönade författaren är fantastisk!

Vad läser du i juni?