Juli 2024: sommar, sommar, sommar <3

Sommaren pågår! Det känns som att jag har varit ledig hur länge som helst. En underbar känsla; Särskilt när jag inser att det är så mycket sommar kvar! Sommarens ledigheter smygstartades redan kring nationaldagen, då jag och dottern tog ledigt och åkte ner till Öregrund en sväng, samt besökte Furuvik. Så mysigt! Furuvik var ett återkommande utflyktsmål när jag var barn och det är så roligt att återvända dit med dottern. Kring midsommar började den riktiga sommarledigheten och den inleddes med maxad sommarkänsla – stugliv, midsommarfirande, sommarvärme. Efter det har det hunnits med premiärdopp i sjön och en mysig minisemester i Lycksele. Bland annat. Gud, vad njutigt det är med sommar just nu!

I juli är planen att åka till Öregrund igen och förhoppningsvis hinner vi med någon minisemester längs vägen: ledigheten är lång. Det är inte många datum som är spikade, men det känns faktiskt väldigt skönt, på sitt sätt. Det känns fint att kunna ta dagen lite som den kommer: göra en utflykt om vädret tillåter, pyssla i trädgården om det känns lockande, eller ta tag i något projekt inomhus om regnet vräker ned.

Läsningen går lite halvtrögt. Jag har en hel trave med påbörjade böcker, men det är inte mycket som blir utläst just nu… Och det gör inget! Är det något vi plöjer här hemma är det dock barnböcker och jag är så glad att mitt närmsta bibliotek har börjat med meröppet och alltså går att besöka veckans alla dagar 06–22. Oj, vad vi lånar böcker. Vi cyklar till lekparken och avslutar med ett spontant biblioteksbesök, samlar låneböcker på hög. Jag har 25 titlar på lånelistan just nu och jag kan tänka mig att sambon har lika många. Vi måste verkligen lämna tillbaka några. Det börjar bli patetiskt.

Man måste älska bibliotek alltså! Finns det något spännande bland julis boknyheter då? Nja. Det är, av naturliga skäl, inte så mycket som ges ut mitt i sommaren, men jag kan tipsa om att Håkan Nesser är aktuell med Ung mans färd mot natt: en ny Barbarottideckare. Kul! Jag tycker att Nesser har något alldeles speciellt, hans böcker är skrivna med en lekfullhet och finurlighet som är svåröverträffad. Det känns deppigt att det mesta som skrivs om Nesser just nu, handlar om det grova skattebrott han dömts för. Ja, jag är inte rätt person för att avgöra rimligheten i domen, men någonstans hoppas jag såklart att något ska framkomma som friar honom. Det känns trist att hans strålande författarskap ska solkas ned av detta.

Nåja. Det om det. Vad läser du i juli?


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.