Tematrio: Nobelpristagare

Jag har inte så mycket att uppdatera på bokfronten just nu. Jag har hunnit en bit i Per Olov Enquists memoarer, Ett annat liv, och tycker hittills att den är rätt mysig och bra, även fast jag inte har läst så mycket av Enquist innan och faktiskt inte vet mycket om honom. Det blir nog uppdatering om den boken nästa vecka. Annars plöjs det mest vetenskapliga artiklar och kurslitteratur här, men jag ska bespara er ytterliga information om dessa.

Istället hade jag tänkt haka på Tematrio, som har pågått några veckor nu. Jag börjar från början tror jag (det är tema Djur den här veckan), med nobelpristagare.

Jag brukar medvetet undvika nobelpristagare, så det här är inget jättelätt tema för mig. Möjligen är jag lite dömande nu, men för mig skriker det bajsnödig finkultur när jag hör ordet Nobelpris. Det känns inte som något för mig. Jag läser för nöjes skull (utan att för den skull bara läsa chicklitt), inte för att göra litteraturvetenskapliga analyser eller skryta med en vräkig bokhylla (jag har inte ens någon skönlitteratur i min bokhylla. Haha!). Nobelpristagare känns för otillgängligt för mig. Så ytlig är jag!

Men ska jag rota lite i minnet så kan jag ju villigt erkänna att jag tyckte hemskt mycket om Coetzees Onåd och jag skulle inte alls dra mig för att läsa mer av honom. Välberättat om apartheid och övergrepp i Sydafrika!

Onåd - J.M. Coetzee

En annan nobelpristagare är Selma Lagerlöf (första kvinnliga nobelpristagaren också, som ni vet!) och av henne fullkomligt älskar jag Kejsarn av Portugallien. Hemskt fint berättat om mannen som blir galen av olycka när dottern försvinner!

Kejsarn av Portugallien - Selma Lagerlöf

Flugornas herre av William Golding blev ingen direkt favoritbok, men jag tycker ändå att den var en allmänbildande och bra läsning. De flesta läser den nog i skolan och det tycker jag gott att det kan fortsättas med. Kring den boken finns det mycket att diskutera kring och fundera på!

Flugornas herre - William Golding

Jag kan nog tänka mig att prova några fler nobelpristagare i framtiden- om jag vågar. 😉 Orhan Pamuk kanske eller Doris Lessing eller Gabriel García Márquez. Möjligen några projekt till sommaren!

Några tips?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.