Dead Poets Society

Den här boken utspelar sig på en internatskola för pojkar i 50-talets USA. Skolan är anrik och elevernas föräldrar ställer högra krav på sina söner och förväntar sig att de ska gå långt.

Det här året börjar en ny lärare, Mr Keating, på skolan. Han använder sig av en helt annan pedagogik än de andra lärarna. Eleverna gillar deras nya, excentriske lärare och får lära sig saker som att fånga dagen och att bestämma över sitt eget liv.

Av en slump får några av killarna reda på att Mr Keating var med i ”Dead Poets Society” när han gick i skolan. ”Dead Poets Society” var en hemlig sammanslutning, som brukade träffas vid en grotta i närheten och läsa dikter. Killarna bildar ett eget ”Dead Poets Society” och blir genom denna mer självsäkra.

En av killarna, Neil, drömmer om att få stå på scen och spela teater, men hans föräldrar är emot detta. De menar att han ska satsa på skolan istället. En annan av killarna, Knox, är tokförälskad i en tjej som han aldrig kommer att få. Alla medlemmar i sällskapet har sina drömmar och sina bekymmer och tack vare Mr Keating börjar de ta tag i det de vill göra.

Det här är en härlig bok, som handlar om att våga göra det man vill – att fånga dagen. Det är fascinerande att läsa om hur killarna i ”Dead Poets Society” förändras och vågar att göra saker som de tidigare inte vågat göra eftersom deras föräldrar har stått i vägen. Det här är också en sorglig bok som visar att det inte alltid är så enkelt att våga göra det man drömmer om.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.