Tematrio: Skolmiljöer

Tematrio är tillbaka! Det är så kul med Tematrio, för då har man anledning att rota i sitt arkiv med boktips och kan plocka fram böcker som är himla läsvärda, trots att de inte är helt nya. Det finns många böcker av den sorten!

Den här veckan är temat skolmiljöer: Berätta om tre böcker som utspelar sig i skolmiljö!

Genast poppar det upp olika titlar som utspelar sig på internatskolor, men en som faktiskt utspelar sig i en ”vanlig” skolmiljö är ungdomsboken Jag vill ha ett liv, som handlar om en tjej med ADHD. När hon har svårt att fungera i klassrummet blir hon avstängd från att gå kvar. Boken väcker många känslor och jag tror att den är väldigt bra att diskutera i klassrummen.

En internatskolebok är den fängslande Den hemliga historien, som handlar om ett gäng skolungdomar som skapar sina egna regler och normer. När det blir slitningar i gruppen gör de därför något så obegripligt som att mörda den i gruppen som upplevs som besvärlig.. Det är en ganska skruvad bok, men den är både spännande, välskriven och tankeväckande.

Som tredje bok väljer jag ytterligare en bok som utspelar sig på en internatskola. I Dead Poets Society får vi följa ett gäng pojkar och deras personliga utveckling när de får en ny lärare som pushar dem till att våga bestämma över sina egna liv.

 


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Skolmiljöer”

  1. DEn henliga historien ska vi läsa som bokcirkelbok.

    1. Kul! Jag läste faktiskt också Den hemliga historien genom en bokcirkel.

  2. Detta påminner mig om att jag är typ den enda bokbloggaren i världen som inte har läst Den hemliga historien. 😉

    1. Då är det kanske dags nu då! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.