Tematrio: Nordiska favoriter

Jag drar på med en till Tematrio! Temat är Norden den här gången: Berätta om favoriter från Norden – författare eller böcker!

Eftersom Sverige är en del av Norden skulle jag kunna räkna upp exakt hur mycket som helst nu (jag läser främst svenska böcker), men det vore att göra det för enkelt. Här om veckan skrev jag dessutom ett inlägg om norsk litteratur och det känns tråkigt att kopiera titlarna ur den. Så: jag tänkte koncentrera mig på Danmark, Island och Finland. Sorgligt nog har jag inte läst något isländskt(?!), men det finns en hel del bra på tema Finland och Danmark. Såklart!

När man talar om finska författare är det svårt att inte nämna Tove Jansson, eller hur? Vem har inte läst Muminböckerna? Eller Vem ska trösta knyttet?? Jag vill gärna läsa mer av henne.

Prioritaire tycker jag är en speciell bok. Den är skriven av danskan Iselin C Hermann. Boken är en brevväxling och en annorlunda kärlekshistoria. Först när hela berättelsen rullas upp i slutet växte den i mina ögon, men då blev det en stor bok!

En annan dansk bok som jag tycker om är ungdomsboken Ett hjärta till Maria av Gretelise Holm. Den handlar om en ung tjej som väntar på en hjärttransplantation.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.