Att välja (ljud)bok

Storytel har nyligen undersökt  vad som är avgörande vid val av ljudbok. De flesta ansåg att handling, författare och uppläsare är det viktigaste (i nämnd ordning). Endast 7,6 % väljer ljudbok utifrån rekommendation. Det förvånar mig.

(bild från Holger Dieterich/stock.xchng)

Just ljudbok är speciellt för mig eftersom jag sällan köper ljudböcker och bibliotekets utbud är relativt litet. När jag väljer ljudbok går jag alltså mest efter ”man tager vad man haver”… Bland de titlar som finns att välja mellan går jag dock efter rekommendation (att jag har hört/läst något om den), eller att jag bara känner igen boken/författaren och är nyfiken, snarare än något annat. Är uppläsaren bra känns det som en kul bonus och att handlingen är intressant känns som något som man får per automatik ifall man går efter rekommendation.

När jag väljer böcker så går jag i princip helt efter rekommendation. Som bokbloggare har man ju en viss koll på vad bloggosfären tycker och på något sätt brukar min egen smak oftast vara som ”alla andras”. Jag brukar också ta hjälp av Boktipset, som ger personliga boktips utifrån betygsatta böcker. Den enda gången jag läser något ”okänt” är ifall jag erbjuds ett recensionsexemplar som verkar intressant. Det är enda gången jag läser baksidestexter/informationsmaterial (= handling).

Ärligt talat bryr jag mig mycket lite om sådant annars. Det finns ett närmast oändligt antal titlar att läsa och det kommer ständigt nya. Det är svårt att navigera i informationsflödet, så det finns ingen baksidestext i världen som kan väga tyngre än en rekommendation. Eller?

Hur gör du? Betyder inte rekommendationer och andras omdömen något för dig?


Kommentarer

2 svar till ”Att välja (ljud)bok”

  1. Vi på Storytel är uppdelade i två grupper när vi ska välja bok att lyssna på. Den ena väljer efter handling/innehåll. Den andra gruppen väljer en kombination av innehåll, författare och uppläsare.

    Det händer absolut att vi lyssnar efter rekommendation, men det är nog inte det vanligaste sättet för oss att välja på bok.

    /Maria
    Storytel

    1. Okej! Kan tänka mig att ni har lite andra kriterier att gå efter än oss som bara nöjesläser. 🙂 För mig är det i alla fall jätteviktigt med recensioner/rekommendationer/blogginlägg, men då väljer jag såklart bara bok åt mig själv och inte böcker som ska tilltala kunder.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.