Det är inte lätt att veta vad man ska äta. Nu har jag läst Den hemlige kocken och lärt mig mer om vad hel- och halvfabrikat egentligen kan innehålla och jag har också läst Tyst hav och lärt mig mer om hållbart fiske och vilken fisk man möjligen kan äta. Nu kommer den tredje aspekten: klimatet. Är ekologiska äpplen, importerade från Nya Zeeland, bättre ur klimatsynpunkt än konventionellt odlade äpplen från Holland? Är tomater från svenska växthus bättre än tomater som har fraktats hit från Spanien? Är det rimligt att äta soja, som bidrar till att skog skövlas? Kan vi över huvud taget äta exotiska frukter, som har fraktats hit med flyg, eller äta kött i framtiden? Så himla många frågor! Jag hade hoppats på tydliga svar i denna bok, men fick egentligen bara en ännu större känsla av att frågan är för komplex för att vi vanliga dödliga i dagsläget ska kunna göra smarta val när vi handlar mat.

I Mat & klimat tas frågan upp ända från början, med fakta om vad växthuseffekten är och vad den globala uppvärmningen är och vad den kan få för konsekvenser. Författarna har verkligen lyckats få med det mesta i denna enorma fråga, för det handlar inte bara om att det blir varmare, att oljan tar slut o.s.v. Det handlar kanske framför allt om hur vi ska kunna få plats på jorden och hur vi ska kunna leva här när naturens resurser är på väg att ta slut.

För mig är mycket av det som står i boken old news och det gjorde mig närmast rastlös medan jag läste, men jag tycker ändå att det är bra att den är så grundlig och lätt att förstå. En del bitar kände jag dock inte alls till sedan tidigare, så jag tror att de allra flesta kan få ut något av boken, vare sig man är en person som är ganska insatt i frågan eller en person som bara har hört orden förut. Oavsett vem man är kan man nog bli skrämd av den här boken och det tycker jag är lite synd. Den ger väldigt lite tydliga svar och målar istället upp tänkbara scenarion. Det speglar förmodligen verkligheten och på ett sätt tycker jag att det är bra att författarna inte utger sig för att sitta inne med facit i denna fråga, där det finns så himla många olika teorier och hypoteser. Faran är dock att man som läsare kan bli rätt uppgiven, känna att ”katastrofen är nära och vi kan ändå inte göra något” och faktiskt sluta bry sig.

Jag hoppas såklart att folk aldrig slutar bry sig om denna fråga, som är helt central ifall vi ska kunna fortsätta att leva här på jorden. Jag tycker att den här boken är väldigt fin, enkel att förstå och snyggt illustrerad med många foton, och jag hoppas att den insprierar många. Alla borde läsa detta!


Kommentarer

2 svar till ”Mat & klimat”

  1. […] hemlighet att jag är intresserad av miljöfrågor och klimatfrågan (några boktips på temat: Mat & klimat, Makten över klimatet, Klimatsmart, Köp inte den här boken). Nyheten har nått mig att det […]

  2. […] maten är en stor del av klimatfrågan och andra miljöfrågor. Sedan tidigare har jag t.ex. läst Mat & klimat och Tyst hav, som handlar om matens koppling till hållbar utveckling. Nästa bok på temat har […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.