Tematrio: Tunnisar

Som kontrast till förra veckans Tematrio handlar veckans Tematrio om tunnisar: Berätta om tre minnesvärda tunnisar (kortromaner, långnoveller c:a 100-150 sidor)!

Jag minns inte sidantal bara sådär, men några böcker som jag läste ut väldigt snabbt (så de måste ha varit korta…) är Möss och människor och Människor helt utan betydelse. Den förstnämnda, Steinbecks läsvärda klassiker, lyckas på ett litet sidantal berätta en stor berättelse om krossade drömmar och det tuffa livet som arbetare i den amerikanska södern. Människor helt utan betydelse är i all sin stillsamhet och trots det korta sidantalet också en fantastisk berättelse; kanske det bästa jag har läst i år! I boken berättar Johan Kling om en melankolisk dag för bokens huvudperson. Huvudpersonen driver runt i fint porträtterat Stockholm och har precis blivit av med sitt jobb, börjat tvivla på sitt förhållande och grubblar över framtiden. En fantastiskt välskriven liten bok!

Som tredje bok kanske det platsar att nämna någon novell. Nära till hands ligger då att lyfta fram något av Hjalmar Söderberg, som ju råkar vara min stora favoritförfattare. Jag kan verkligen rekommendera hans Historietter, där många av hans noveller finns samlade. Min personliga favorit är Kyssen, som nog inte finns med i den tryckta utgåvan, men som finns med i ljudboksutgåvan. Lyssna på den!


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.