Tematrio: Flaggdagen

Med anledning av nationaldagen har veckans Tematrio haft temat ”flaggdagen”: Berätta om tre bra svenska böcker som du läst sedan förra nationaldagen! Ett kul tema för mig, som läser så mycket svensk litteratur!

Strax efter förra årets nationaldag sträckläste jag den fantastiska Människor helt utan betydelse på flygplatsen. Det är en tunn och enkel bok, men helt fantastisk i hur den berättar om en ung killes melankoli. Han är i den hopplösa mediebranschen och har precis blivit av med jobbet. Samtidigt funderar på vilken framtid han har med sin livskamrat. Jag har knappt ord för att förklara hur och varför jag tycker så mycket om den. Men tycker om den gör jag. Verkligen! Språket, berättelsen, miljöerna, stämningen… Allt är perfekt. Johan Kling heter författaren.

Tidigare i år läste jag en blivande klassiker: Vibeke Olssons Molnfri bombnatt. Den fyller en viktig lucka bland all litteratur som utspelas kring Andra världskriget: den berättar om en ung tyska och partimedlems liv och hur hon slits ifrån sin fästman. En mycket gripande och intressant bok!

Håpas du trifs bra i fengelset läste jag ut relativt nyligt. I den berättar Susanna Alakoski om hur det är att vara anhörig till en narkoman, hur ovärdigt det är att hamna i fängelse och hur klass och status sätter spår i oss som inte går att sudda ut. En viktig och berörande bok! Den säger också något om hur vårt samhälle faktiskt ser ut idag.

Tre läsvärda böcker!


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.