Hjärtan

Idag är det alla hjärtans dag, så idag passar det extra bra att tipsa om några böcker om kärlek. Kärlek är ju som bekant ett tema som i någon form och utsträckning återkommer i en majoritet av de böcker och filmer och den musik som ges ut. Inte så lätt att vara nyskapande med andra ord! Ändå finns det ju otroligt mycket bra som berör kärlek i olika former.

Oskuldens museum av Orhan Pamuk är en bok som sa mig mycket nytt. Det är ett skruvad kärlekshistoria och en fantastisk bok om en lycklig man som lever utanför normen. Boken hör, liksom Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien, med liknande tema, till en av mina favoriter. Kejsarn av Portugallien handlar om en far-dotterkärlek, men även här räknas huvudpersonen som ”galen”: galen av sorg efter sin förlorade dotter. Otroligt läsvärda böcker!

En annan kärleksbok som jag tycker mycket om är Haruki Murakamis lågmälda och fina roman Norwegian wood, som kretsar kring en ung man och hans förhållande till ett par kvinnor: den ena skör och psykiskt sjuk och den andra livfull och utåtriktad. Som konstrast kan jag inte påstå att jag gillade Hermanns brevväxlingsroman Prioritare till en början. Den växte dock något oerhört mot slutet och jag minns den som en riktigt intressant kärleksroman. Ytterligare en kärleksbok, och samtidigt en mycket intressant skildring från Andra världskriget, är den fantastiska romanen Molnfri bombnatt, om kärleken mellan en ung tyska och en SS-man. Vibeke Olsson är författaren.

Slutligen måste jag, som alltid, lyfta fram Hjalmar Söderberg. Vilken är världens bästa kärleksroman om inte Den allvarsamma leken? Läs också hans noveller. I Historietter hittar man t.ex. Kyssen, som är helt fantastisk.

Foto: Linnel Esler/stock.xchng

Hoppas ni får en bra dag och kan spendera den med någon ni håller kär. 🙂


Kommentarer

2 svar till ”Hjärtan”

  1. Molnfri bombnatt, en sån pärla. Och nu blir jag sugen på choklad… 🙂

    1. Ja, visst är den! 🙂
      Om du fortfarande är sugen på sötsaker så är det ju, som tur är, snart dags för bokcirkelmöte igen… 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.