Norwegian wood

Norwegian wood av Haruki Murakami

Norwegian wood handlar om Toru Watanabe, en ung student som slits mellan kärleken till två kvinnor. Den ena är Naoko, som Toru har haft ett nära förhållande till sedan en gemensam vän, Naokos pojkvän, begick självmord för några år sedan. Naoko är sedan denna händelse psykiskt sjuk, skör och bor på ett vilohem. Den andra kvinnan är den livliga och burdusa Midori, en kurskamrat.

Toru skriver brev till Naoko, umgås med Midori och däremellan lever han ett ganska ensamt och stillsamt liv. Det här är över huvud taget en rätt stillsam bok, där allting, från Torus besök på restauranger, där han köper traditionella matlådor, till hur han betraktar och beundrar Naoko, beskrivs väldigt korrekt och exakt. Jag gillar det verkligen! Över huvud taget känns orden oerhört genomtänkta, nästan så att dialogerna känns onaturliga. Det är möjligen en miss i översättningen, men jag tycker att det närmast tillför något i den här vackra, fantastiska lilla boken, som handlar om att växa upp och att slitas mellan komplicerade känslor.

Titeln känns för övrigt fin och träffande. Den vackra lilla Beatleslåten, med samma titel, är på samma tema som boken: ”I once had a girl, or should I say she once had me…”.

Jag läser gärna mer av Murakami, mycket mer. Jag känner på mig att det här är en bok som kommer att växa.

Bokens/böckernas författare:


11 svar till “Norwegian wood”

  1. Såg inte att du hade kommenterat fören nu :/
    Jag har semester till och med vecka 31, så jag har sammanlagt 3 veckor vilket är skönt. Hur länge har du semester?

    Jag har kommit ifrån bokläsandet igen tyvärr. Ska börja igen med att läsa om sista Harry Potter boken så att jag är uppdaterad när filmen kommer.
    Har sett att många läser Murakamis böcker. Kanske borde läsa en också 🙂

  2. Johanna: Jag har också tre veckor, men idag är sista dagen.. Känns lite konstigt, men å andra sidan verkar sommarvädret ha försvunnit, så det är väl okej.. :p

    Jag älskar Harry Potter! 🙂 Borde titta ikapp med filmerna. Den senaste jag såg var Flammande bägaren..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.