Fritt fall

Jag tycker att det är märkligt svårt att berätta vad den här boken handlar om. Inte för att handlingen är särskilt komplicerad, men för att den utveklas så mycket att det är lätt att avslöja för mycket. Huvudpersonen är i alla fall en duktig fysiker, som intresserar sig för flervärldsteorin – en teori om att det existerar flera parallella världar, staplade på varandra i tidsrummet. När han ska skjutsa sin son till ett scoutläger råkar han ut för att sonen blir kidnappad och han får det kryptiska meddelandet att ”Dabbeling måste bort”. Dabbeling är fruns nära vän och han är ett viktigt i vittne i något som kan vara en stor läkarskandal. Sebastian tro sig förstå att hans utpressare vill att han ska mörda Dabbeling p.g.a. läkarskandalen och han förstår att han snabbt kommer att bli misstänkt eftersom folk kommer att tro att mordet är ett svartsjukedrama. I sin förtvivlan bestämmer han sig dock för att göra som hans utpressare ber honom om: att röja Dabbeling ur vägen. I den lilla staden där han bor får polisstyrkan alltså två stora fall på halsen – ett mord och en kidnappning av ett barn. Det blir bland andra kommisarie Schilf, som sätts på att lösa fallet. Schilf, som har en hjärntumör och alltså inte har mycket tid kvar.

Det är en fint berättad liten historia, som vackert kretsar kring verklighet och tid, och, i skuggan av det ganska spännande kidnappningsfallet, samtidigt berättar om vänskap och gränslös övertygelse. Jag älskar hur allt i boken vävs ihop, hur alla karaktärer får sin del av berättelsen, hur ingenting lämnas åt slumpen och hur författaren hela tiden låter fåglar finnas i bakgrunden på ett eller annat sätt, utan att det blir för uppenbart och töntigt. Det känns som en bok skriven av en riktig perfektionist, som om varje ord och mening är noga uttänkt och avvägd. Jag kan inte annat än gilla det! Det enda jag vänder mig emot är faktiskt själva berättelsen, som på vissa punkter inte känns helt trovärdig och vars karaktärer kanske inte heller känns helt naturliga och lätta att känna igen. Det blir lite för konstruerat i allt det vackert berättade, men jag gillar boken ändå. Väldigt läsvärd!


Kommentarer

Ett svar till ”Fritt fall”

  1. […] bok som jag tycker väldigt mycket om är dock Fritt fall av den tyska författaren Juli Zeh. Det är en väldigt läsvärd berättelse om verklighet och tid, […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.