Fler inför karenstid för e-böcker

Sedan tidigare har Piratförlaget och Norstedts karenstider på sina e-böcker, vilket alltså innebär att helt nya böcker inte går att låna i digitalt format på biblioteken. Nu går Bonnierförlagen i samma spår och man får kanske räkna med att fler förlag hoppar på tåget. Jag tycker det är jättetrist att e-böcker blir tillgängliga sent på biblioteken, för det har fram till nu varit en mycket trevlig fördel att e-böcker, till skillnad från pappersböcker, går att låna när de är hyfsat nyutgivna, utan att man behöver köa först. Jag tror heller inte att det här draget kommer att påverka försäljningen av böcker särskilt mycket. Den som lånar e-böcker är förmodligen inte samma person som köper böcker. För egen del leder det här faktiskt bara till att jag väntar med att läsa boken. Som jag ser det har böcker faktiskt ett långt bäst före-datum och trots att jag är en bokbloggare, och kanske borde ”hänga med” i utgivningen, så är jag inte alls styrd till att läsa nya böcker.

Nej, det här kommer inte att få mig att handla mer böcker, varken pappersböcker eller e-böcker. Och om jag över huvud taget skulle få för mig att köpa en e-bok skulle jag inte köpa en bok till de priser som är idag (100-200 kr är normalt pris). Inte konstigt att folk hellre lånar e-böcker på biblioteken… Jag kommer fortsätta att låna, men med några extra månders väntetid, som det ser ut.


Kommentarer

3 svar till ”Fler inför karenstid för e-böcker”

  1. Och jag håller med dig, jag kommer också vänta lite längre på att få låna, inte köpa e-bok som det ser ut nu.

  2. Jag förstår inte varför det är så svårt för giriga förlag (ja, det gäller ju musikbolag också) att hänga med i tiden. I stället för att göra det besvärligare att läsa e-böcker så borde de slå på den stora trumman för den nya tekniken. Jag tror inte heller att det är samma människor som lånar som köper. Det verkar ju inte alls logiskt att det skulle vara så. Och köpa e-böcker? Nej, inte så länge de kostar som en inbunden bok.

    1. Jag håller med.. Tyvärr är det inte bara förlagen som bestämmer vad e-böckerna ska kosta. De är ju belagda med en betydligt högre moms än pappersböcker (25 % istället för 6 %) och det påverkar ju såklart priset, men oavsett tycker jag att det är trist att de inför karenstider. Det känns onödigt..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.