Härlig överraskning!

Jag fick en avi igår och väntade egentligen inget paket/större brev, så jag hade ingen aning om vad jag hade fått. Inte hann jag hämta ut paketet heller, för jag hade fullt upp med annat igår. En bloggrunda, lite senare på kvällen, gav mig dock lite aningar… Flera andra bokbloggare, t.ex. Boktycke, avslöjade att de fått Eld, senaste delen i Engelsforstrilogin, som överraskning på posten. Nu har jag också hämtat ut mitt paket och jepp, här är den:

Det var en rolig överraskning! Jag har varken beställt Eld eller blivit tillfrågad om den, så jag hade räknat med att behöva vänta med att läsa Eld tills jag kunde låna den på bibblan (och jag hade inte ens börjat köa!). Nu ska jag nog börja läsa den redan idag istället.. Jippi! 🙂 (Härligt förresten att det är långhelg i helgen!) Cirkeln var verkligen kanon och det har ju också regnat priser över boken, om någon har missat det… Nu senast belönades den med pris av Bokjuryn i kategorin ungdom. Så nog förväntningarna höga på Eld. 🙂

Apropå Engelsforstrilogin… Läste ni DN:s författarintervju och artikel om deras besök i Fagersta, som är den bruksort som har varit inspiration till bokens Engelsfors? Jag tyckte det var en riktigt intressant artikel. Det är verkligen genialiskt att skriva en fantasybok om ungdomar som bor i en bruksort; dessa avfolkningsbygder, där det är så lätt att sticka ut och vara annorlunda och där man som tonåring har så lätt för att längta bort… Det ger något extra till berättelsen om unga tjejer, med helt olika status och personligheter, och hur de tvingas samarbeta för att bekämpa något stort.


Kommentarer

8 svar till ”Härlig överraskning!”

 1. Profilbild för Bengtsson
  Bengtsson

  Ja det var ett riktigt uselt journalistiskt jobb av Hanna Fahl. Och det börjar bli riktigt tröttsamt med Mats Strandbergs självömkan och gnällane.

  1. Okej. Jag känner ju inte precis Strandberg, så jag kan bara döma efter den bok jag har läst + det han skriver på Twitter. Har inte uppfattat honom som en person som gnäller och visar självömkan.

 2. Profilbild för Evelina
  Evelina

  Problemet med artikeln på DN Kultur var att mycket av det om Fagersta inte är sant. Reportern Hanna Fahl har helt enkelt gjort en fantasy, som om hon jobbat som pr-människa åt författarna.

  1. Vad är det som du inte håller med om då? Jag har förstås ingen aning, för jag har aldrig varit i Fagersta, så jag kan inte upptäcka direkta faktafel. Dock har jag själv vuxit upp i en avfolkningsbygd, så jag kan förstå den känsla Hanna Fahl (och författarna) försöker förmedla. Jag tror inte att det går att göra en absolut sann beskrivning av en stad. Det är så personligt hur man uppfattar känslan i ett samhälle.

   1. Profilbild för Evelina
    Evelina

    Framför allt är Fagersta ingen avfolkningsbygd utan en välskött kommun med ett starkt och levande musikliv (flera av medlemmarna i The Hives bor där t.ex). Och det finns stora och framgångsrika företag. Medan Hanna Fahl skrev att industrin lagts ned!
    Mats Strandberg guidade bara DN till de lite trista miljöerna i sin hemstad och valde bort allt fint som finns. När det inte fanns fult nog åkte man till en helt annan kommun – Norberg och fotograferade gammalt skrot men presenterade det som att de var tagna i Fagersta/Engelsfors.
    Det var inte juste gjort, framför allt inte mot alla som tycker om sin barndomsstad.
    Synd att DN svalde detta med hull och hår.

    1. Jag förstår besvikelsen, men jag tror och hoppas verkligen att de flesta läsarna förstår att det är Mats Strandbergs Fagersta som visas upp och ingen ”sann” bild (om en sådan hade funnits) av kommunen. Att de inte visade upp det fina kanske inte är så konstigt med tanke på artikelns syfte, men rena faktafel hör såklart inte hemma någonstans.

 3. Jag har inte hunnit läsa cirkeln än men den ligger här i hyllan och väntar. Snart ska jag väl hinna ända dit.

  1. Ja, läst den! 🙂 Så kan du passa på att läsa Eld ganska raskt inpå. Själv känner jag att jag har tappat en del av handlingen i Cirkeln. Skulle behöva fräscha upp minnet lite inför Eld.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.