Fortfarande 20 kr/bok

Länge har det funnits förhoppningar om att det höga priset per utlån, 20 kr/bok, som biblioteken tvingas betala för e-bokslån, ska förhandlas om. Biblioteksföreningen, å sin sida, vill betala ett årsbelopp för en abonnemangstjänst, men förläggarföreningen står fast vid att de vill se att biblioteken köper en licens per bok och att boken då enbart kan lånas ut i ett exemplar åt gången. Med tanke på att en av fördelarna med e-böcker är att de är tillgängliga digitalt och alltså inte har den fysiska bokens begränsning att den måste finnas tryckt och stå i en hylla, så känns det lite fånigt att vilja begränsa till ett lån åt gången. Det blir också orimligt dyrt om det ska kosta lika mycket som idag.

Här om veckan träffades båda parterna i ett samtal, men man kom inte fram till någon lösning. Synd! Sådant här gör inte att fler får upp ögonen för e-böcker… Jag vet inte vem som vinner på att man inte kan enas om vad e-böcker ska kosta för biblioteken.

 


Kommentarer

4 svar till ”Fortfarande 20 kr/bok”

  1. Nej, de har inte bojkottat dem! Det var bara ett förslag från min sida. 😉

    1. Jaha! Jag blev lite förvånad faktiskt. 😉 Just nu tror jag inte att utlåningen är så stor att det är ett ekonomiskt problem för biblioteken, men oavsett så skulle jag tycka att det vore okej om de protesterade.. Det är inte bra som det är nu.. :/

  2. Jag håller fullständigt med! Det känns oerhört konstigt att begränsa en e-bok till att bara kunna lånas av en person åt gången. Vad är i så fall meningen med att ha e-böcker på biblioteket när det blir både dyrt och otillgängligt? 🙁 Det är ju det som en tjusningen med en digital bok – att den inte har några fysiska begränsningar. Jag tycker att biblioteket har gjort rätt i att inte gå med på att slösa skattepengar på så dåliga villkor och för min del får de gärna bojkotta e-böckerna helt tills ett bra avtal kan slutas.

    1. Jag håller med dig! Känner inte till att bibliotek har börjat med bojkott. Är det många som har tagit den vägen? Jag förstår dem hur som helst. Det är tråkigt för oss låntagare, men villkoren idag fungerar helt enkelt inte.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.