Välja själv

En av årets bästa ljudböcker hittills är i mitt tycke Arkan Asaads Stjärnlösa nätter, som är den delvis självupplevda berättelsen om en ung man som blir bortgift mot sin vilja. Den visade mig hedersproblemtik från en ny, den manliga, synvinkeln.

Nu kommer det en ny ungdomsbok som tar upp en fråga som delvis anknyter till Asaads berättelse: tvångsgifte av barn. Asaads bok handlar om en ung, men faktiskt myndig, man som tvingas att gifta sig i föräldrarnas hemland. Christina Wahldéns aktuella bok, Ingen du känner, handlar om en ung tjej som tvingas att gifta sig mot sin vilja. Visste ni att Ungdomsstyrelsens kartläggning från 2009 som visade att 8 500 personer mellan 16 och 25 år kände oro över att inte få välja sin partner och att Sydsvenskans undersökning från samma år visade att skånska skolor varje år upptäcker minst 25 fall av barn och ungdomar som gifts bort mot sin vilja. Inte okej! Tur att frågan blir belyst i t.ex. den här boken.

Det här är inte Wahldéns första ungdomsbok som tar upp samhällsproblem. Jag kan varmt rekommendera t.ex. Kort kjol, som handlar om våldtäkt, och Cell grön, som handlar om en tjej som dras med i kriminella aktiviteter i ett vegannätverk.


Kommentarer

4 svar till ”Välja själv”

  1. Mycket bra tips!! Jag ska absolut läsa fler av dem!! Jag tycker också att ”Manlighet och heder” är en bra bok som tar upp hedersproblematiken utifrån ett manligt perspektiv. Att det inte bara är kvinnorna som blir drabbade t.ex.

    1. Tack för tipset! Jag läser gärna mer om den här frågan, så Manlighet och heder ska jag lägga på minnet.

  2. Tycker mycket om Wahldéns tidigare böcker så denna måste jag absolut kolla upp! Tack för tipset! 🙂

    1. Jag gillar också hennes böcker.. Borde kanske läsa fler!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.