En blomma i Afrikas öken

Waris lever ett tufft nomadliv i Somalia tillsammans med sin familj. De lever nära djuren, är beroende av sina kameler och livet går mycket ut på att kämpa för att få tag på vatten och mat. Nomadlivet medför också en del seder. En av dem är kvinnlig omskärelse. Som femåring blir Waris offer för denna grymma könsstympning, vilken ger henne skador för livet.

Som 13-åring är det tänkt att Waris ska giftas bort till en betydligt äldre man i utbyte av några kameler. Detta kan inte Waris finna sig i och därför flyr hon från sin familj och beger sig mot en stad, som hon inte ens vet vart den ligger.

Nu följer en svår tid för Waris, som till en början söker skydd hos släktingar i närheten, men som efter ett tag hamnar som hembiträde i London åt en moster och hennes man. Kontrasten mellan storstaden och öknen är stor och orsakar vissa problem.

Waris dröm är att bli fotomodell och denna dröm blir sann när hon upptäcks genom en slump, men trots att hennes karriär som fotomodell tar fart är Waris fortfarande samma person som hon var när hon levde som nomad och hon får en stark längtan efter sin familj.

Hade jag inte vetat att den här boken är en biografi hade jag avfärdat den med orden att den är alldeles för orealistisk, men nu kan jag bara förundras och fascineras över Waris Diries fantastiska liv. Jag ska erkänna att jag flera gånger stör mig på Waris medan jag läser boken. I boken framstår hon som otäckt målmedveten och vissa gånger är hon riktigt elak. Jag vet faktiskt inte vad det är, men det är något med Waris som jag inte gillar och stundvis är det med en viss irritation jag läser boken.

Trots detta är det här en bra och viktig bok. Det är oerhört intressant att läsa mer om nomadlivet i det otroligt fattiga och krigsdrabbade Somalia och sedan jämföra det med jobbet som supermodell i västvärlden. Det här är också en bok som har lärt mig mer om kvinnlig omskärelse och fått mig att förstå det grymma och hemska med detta. Jag rekommenderar alla att läsa den här boken. Det är en bok som berör och en bok som stör med sin otäcka skildring av omskärelsen.


Kommentarer

Ett svar till ”En blomma i Afrikas öken”

  1. […] inte lika specifikt artbestämd blomma, men ändå… En blomma i Afrikas öken innehåller också en blomma i titeln. 😉 Boken är en gripande biografi om modellen Waris Dirie […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.