Honungsbiets hemliga liv

Honungsbiets hemliga liv är en bok i stil med Niceville. Båda böckerna utspelar sig i ungefär samma tid och på ungefär samma plats: amerikanska södern under tidigt 60-tal. Boken handlar om en ung tjej, Lily, som rymmer hemifrån från sin inte särskilt trevliga far. Hennes mamma har gått bort och Lily tror sig ha varit inblandad i olyckan där mamman dog, men hon minns inte riktigt och har ingen att prata om saken med. Pappan behandlar henne illa och utsätter henne för övergrepp med smärtsamma metoder för att straffa henne när hon har gjort ”fel”.

Med sig på rymmen har hon familjens svarta hembiträde, som å sin sida flyr från en orättvis vistelse i häkte. Av en slump hamnar de hos tre mörkhyade systrar som jobbar med biodling. Trots Lilys hudfärg, som skiljer henne från gemenskapen hos systrarna, så känner hon sig för första gången trygg. Hela tiden finns dock rädslan över att pappan ska leta upp henne.

Boken handlar om några inte helt lyckliga ämnen, bland annat så skildrar den de djupa orättvisorna mot den svarta befolkningen och den inte helt lätta situationen för Lily. Ändå är boken varm och gör en glad. Den handlar mycket mer om vänskap och gemenskap än om elände. Sådana här positiva böcker kan man behöva ibland!

Du hittar boken hos t.ex. Bokus och Adlibris. Boktanken, Böcker, Miatankar och Mikaelas läs- och skrivblogg har också läst boken.


Kommentarer

8 svar till ”Honungsbiets hemliga liv”

 1. Tack för tipset 🙂
  Tyckte mycket om Niceville och skall genast skriva upp denna på min lista 🙂

  1. Kul!

 2. Denna är jag sugen på att läsa 🙂

  1. Kul! Har du läst Niceville?

 3. Profilbild för Lotta

  Jag läste denna för ett par år sedan och sedan dess försökt få mina vänner att läsa den. Jag vet egentligen inte varför jag tycker så mycket om den men det gör jag. Kul att någon annan också gillar den eftersom ingen av mina vänner nappat…

  1. Märkligt att de inte har nappat! Den här boken är ju både intressant och feel good.

 4. What ?! 60-tal och amerikanska södern – hur kan jag ha missat denna? =) Tack för tipset!

  1. Den har några år på nacken. Kanske är det därför? Jag tyckte den var bra! Inte riktigt lika bra som Niceville, men ändå läsvärd.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.