Öppet hav

Judinnan Steffi ska snart ta studenten och bor fortfarande kvar i Sverige, dit hon skickades tillsammans med sin lillasyster, Nelli, i början av andra världskriget. Nu är året 1945 och den efterlängtade freden kommer. Den firas stort och alla är glada, men det är inte allt som ordnar upp sig bara för att det blir fred.

Att Steffis mamma är död vet hon redan eftersom hon har fått brev om att mamman dog av tyfus i koncentrationslägret i Theresienstadt, men var är pappa? Från honom har inte Steffi hört ett ord på något år och hon vet inte var han är någonstans eller om han ens är vid livet.

Frågor om framtiden dyker upp. Vad ska hon ta sig till om hon hittar sin pappa? Vad ska hon göra efter studenten? I Sverige har hon vännerna och nu har även hennes gamla kärlek, Sven, dykt upp. Vill hon verkligen flytta ifrån detta?

Nelli vill inget hellre än att bo kvar hos sina fosterföräldrar i Sverige. Hon känner sig hemma här, men även för henne är framtiden såklart osäker, särskilt eftersom hennes fosterföräldrar inte tycks vilja ha henne kvar.

Det här är den fjärde och sista boken om Steffi och Nelli. I den här boken får man läsa mer om Nelli än vad man har fått gjort tidigare. Boken är lika bra som de andra tre böckerna även om det känns lite sorgligt att det inte längre finns fler böcker i samma serie. Alla böckerna om Steffi och Nelli är viktiga, fantastiska och läsvärda.