Typexempel på vad som får mig att stänga en bok: svåra böcker


Ni har säkert redan sett The Millions inlägg om svåra böcker och The Guardians lista av desamma, men här är i alla fall länkar för de som missat. Jag har inte läst någon titel som nämns i inläggen, men har fram till nu varit sugen på att läsa något av Virginia Woolf. Hennes Mot fyren finns omtalad på båda sidorna och det gör mig inte ett dugg intresserad av att ta upp den..!

Jag gillar faktiskt inte svåra böcker. Om en bok inte är skriven så att jag kan ta den till mig, bli berörd och/eller lära mig något nytt, vad är det då för vits? Jag förstår knappt varför sådana böcker finns? För att litteraturkritiker ska kunna klappa varandra på axeln?

Nä. Det är en konst att skriva så att man förmedlar något. När något är svårt att ta sig igenom så tappar jag intresset. Jag blir verkligen inte nyfiken när handlingen och karaktärerna är symboler för annat och när allt är inlindat i en massa tjaffs. Rakt på, ska det vara!

Mot fyren av Virginia Woolf
Mot fyren av Virginia Woolf

Skriv gärna något snällt om Mot fyren, så att jag ändrar mig.

Bokens/böckernas författare:


15 svar till “Typexempel på vad som får mig att stänga en bok: svåra böcker”

 1. Aldrig ens hört talas om den här boken… Haha.

  Nej men det är ganska svårt att vara stolt över sina designer om de är fula… 😛

  • Synd att det första du fick höra om den är att den är ”svår”. 😉
   Du har väl inte alltid tyckt att de är fula, åtminstone? 🙂

 2. Du har så rätt. Man skall inte känna efter en halv bok att man bara läser massa ord som inte griper tag och inte berör. Då kan man lika bra låta bli!

  • Jo, det är kanske lika bra. Ibland kanske det är bra att kliva ur trygghetszonen och läsa något oväntat. Men i många fall kan man nog hellre läsa något annat än ”svåra” böcker. Det förtar nöjet om man måste kämpa sig igenom..

 3. Har inget snällt att säga om Mot fyren jag heller. La ner efter ca 30 sidor då den kändes som en massa av ord som inte hängde ihop eller kom någon vart…

  glattprovocerad.wordpress.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.