Bokblomma på Instagram

Är bloggen död? Blogg vs. Instagram

Nu har jag haft Instagram i cirkus 1,5 år och har bloggat sedan långt innan ordet blogg uppfanns. Jag har redan skrivit lite om hur jag började blogga. Men idag tänkte jag skriva lite om blogg vs. sociala medier. I våras blev jag intervjuad av lokaltidningen Folkbladet och en fråga som jag fick var om jag upplever att bloggen ”är död” och att alla håller på med Instagram istället.

Bokblomma på Instagram
Bokblomma på Instagram

Svaret på den frågan är nog både ja och nej, tänker jag. Det finns en viss kategori människor som har testat det här med bloggande och som inte har fastnat, kanske för att det visade sig ta mer tid än vad hen hade trott, kanske för att ämnena att blogga om började ta slut, kanske att hen tappade lusten. De människorna hänger säkert på Instagram idag och många av dem har säkert väldigt många följare. På Instagram är det möjligt att snabbt posta inlägg och man behöver inte planera eller fundera så mycket (många driver förstås sina Instagramkonton på ett väldigt seriöst sätt och lägger ner oerhört mycket tid på att arrangera och fotografera, men alla gör ju inte det). Instagram (och till viss del Facebook) är på många sätt ett bättre ställe att hänga på om man vill dela med sig lite av sin vardag. Jag vet inte om någon har räknat på det, men jag tror absolut att antalet personliga bloggar har minskat i takt med att Instagram har växt.

Men att bokblogga är faktiskt något annat. Visst lägger jag upp boktips och instagrammar om det jag läser, men det är inte samma sak som att blogga. På bloggen fokuserar jag på texten. Inte för att mina inlägg är skrivna med någon större konstnärlig ambition. Hehe. Men jag finner det svårt att sammanfatta en hel bok och vad jag tyckte om den i några meningar, som man kanske behöver göra på Instagram. Då skriver jag hellre ett helt inlägg. Mycket av det jag delar med mig av på bloggen har heller inget speciellt ”bäst före”-datum. Det finns många som hittar till gamla inlägg i arkivet och uppenbarligen får ut någonting av dem. Inlägg om gamla klassiker och mina inlägg där jag jämför olika appar för ljudböcker är exempel på inlägg som många läser trots att jag skrev dem för år eller månader sedan. På Instagram hade de försvunnit ”för evigt” i flödet. Bloggen ger möjlighet att bygga upp en annan struktur och det tycker jag kan vara en fördel när jag skriver om böcker.

Så nä, jag tycker inte att bokbloggen är död. Som besökare skulle jag inte i första hand gå in på Instagram för att hitta boktips eller läsa om böcker eller författare. Då går jag hellre in på bloggar. Instagram fyller en annan funktion för mig. Instagramkonton med tema böcker ger mig mer slumpartad inspiration. Jag scrollar förbi bilder, men ska jag vara ärlig så ägnar jag ingen jättelång stund åt att läsa. Jag skulle aldrig läsa en hel ”bokrecension” på Instagram. Faktiskt.

En grej existerar dock inte längre på bloggar. Och det är kommentarsfältet. Visst har jag en del besökare som kommenterar, men det rör sig inte om många personer per vecka. Det är på Instagram, Facebook och Twitter som jag verkligen märker att det finns folk som läser det jag skriver. Det är där samtalet pågår. Och jag kan förstå det. Orka gå in på en blogg, ange sitt namn och e-post etc. och sedan komma ihåg att gå tillbaka och kolla om någon kanske har svarat! Det funkar inte så längre. Det är nog också en ytterligare aspekt till att många har gett upp sina (personliga) bloggar. Det är ju roligare att skriva om man märker att någon läser (fakiskt). Och bloggar kommer ju sällan med ett vettigt kommentarsfält eller en gillaknapp.

Det är främst för samtalet som min blogg också finns på Instagram, Facebook och Twitter. Nu finns det väl just inget material på någon av de kanalerna som inte också finns på bloggen, för jag är så lat att jag mest länkar till bloggen på sociala medier. 😮 Men i alla fall.

Jag ser i alla fall inte det som att bloggen är död, men jag ser att det är ett forum som är något annat än vad det var för några år sedan.

Vad tycker du? Är bloggen död?


Kommentarer

6 svar till ”Är bloggen död? Blogg vs. Instagram”

 1. […] pratas det om att bloggen är död. Som jag har bloggat om förut så tror jag inte riktigt på det påståendet. Däremot är det uppenbart att boksamtal främst […]

 2. […] Bokblomma häromdagen läste jag ett intressant inlägg med titeln Är bloggen död? Diskussionen i inlägget utgick från en intervju där Bokblomma fick […]

 3. Man kan inte välja det ena mot det andra. Bloggen ger ju mer än en snabb blänkare på instagram. Sedan tycker jag att den för mig personligen även blir en slags läsdagbok, vilket också är ett av mina syften. Själv har jag inget konto för mitt bokläsande på instagram, kanske jag borde ha…

  1. Jag tror absolut att man kan välja det ena eller andra. Det är faktiskt två helt olika medier, tycker jag! Faktum är att jag tror att den som försöker ”blogga” på instagram elller ”instagramma” på en blogg lätt misslyckas..

   Jag tycker att Instagram är riktigt kul. Du borde skaffa! 😉 🙂

 4. Jag håller med. Insta och bloggar är olika saker och jag förhåller mig på olika sätt till dem – scrolla snabbt på insta, läsa långsamt på blogg. Tror att bloggar som mest innehöll allmänt om vardagen säkert i stor utsträckning flyttat till Insta, och mer nischade bloggar blir kvar. Antalet minskade kommentarer på bloggar är lite tråkigt, men även om de minskat så har, åtminstone för mig, antalet besökare sakta stigit. Märkligt, men kul!

  1. Exakt! Du slår huvudet på spiken när du skriver om att scrolla snabbt på insta och läsa långsamt på blogg. Så gör jag med. Och precis som du så tror jag att många ”vardagsbloggar” har hittat ett bättre format på insta. Vad roligt att din blogg växer. Den är bra! En av mina favoriter. 🙂 Jag har också märkt av en viss ökning i antalet besökare, särskilt nu i sommar, ironiskt nog, för det brukar inte direkt ses som högsäsong för bloggar. I mitt fall beror det till viss del på googlingar som hamnar här. Kul oavsett anledning.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.