Aktuell Oates

Jag har inte läst något av Joyce Carol Oates på ett tag. Hon är ju en fantastisk författare och är ständigt på tapeten när det börjar spekuleras kring vem som kommer att få nästa Nobelpris. I de diskussionerna brukar det dock alltid komma upp att hon är ”för produktiv” – och, ja, visst ligger det något i det. Hon skriver mycket och ibland är hon ojämn eller upprepar sig lite väl mycket. Det hindrar mig i och för sig inte från att tycka att hon är en enastående författare. Däremot kan jag ibland känna mig lite ”mätt” på hennes böcker. Nu börjar jag dock känna att det är dags att kasta sig in i en ny Oates och någon av hennes gripande berättelser om kvinnor i olika utsatta situationer. Kanske blir Dykvinnan min nästa. Den har i dagarna kommit ut på svenska och har fått rätt sval kritik i t.ex. DN. Det avskräcker mig inte.

M.R. Neukirchen är professor i filosofi och rektor för ett prestigefyllt universitet på den amerikanska östkusten. Hon är rakryggad, diplomatisk och alltid lika vänlig – värdefulla egenskaper för den som hanterar känsliga relationer till donatorer, bångstyriga studenter och äregiriga kolleger och som är ansikte utåt för ett lärosäte med fint men dessvärre inte fläckfritt rykte.

På väg till en stor kongress gör M.R. en spontan avstickare till sin barndoms trakter vid Great Snake River och får där oväntat kontakt med Dyflickan, som fyrtio år tidigare misshandlades svårt av sin mor och lämnades att dö i flodkantens dy. Innan slumpen såg till att hon blev räddad, bortadopterad och omdöpt till Meredith Ruth Neukirchen.

Joyce Carol Oates har skrivit en psykologisk spänningsroman som för tankarna till klassiker som Daphne DuMauriers Rebecca eller till Henry James När skruven dras åt.


Kommentarer

10 svar till ”Aktuell Oates”

 1. Jag har läst en del av Oates, Blonde och Dödsgrävarens dotter hör till favoriterna. Hennes böcker är ju ofta väldigt tunga och mastiga och kräver en hel del, så jag känner igen att man kan bli lite mätt. Jag brukar behöva en ganska lång period att ladda om innan jag plockar upp en ny bok av henne. Kan absolut tänka mig att läsa Dykvinnan någon gång framöver.

  1. Jag känner igen mig i det du skriver. Man behöver lite tid att smälta.. Särskilt om man har läst någon av hennes tegelstenar.. Blonde hör även till en av mina favoriter, men jag är mycket förtjust i Älskad, saknad och Den tatuerade flickan också.

 2. Jag har faktiskt aldrig läst något utav Oates :O

  1. Oj, då borde du göra det! 🙂

 3. Jag har bara läst big mouth and ugly girl av henne. Helt okej bok..

  Sv: Hm.. Då är får det bli en bok jag lånar tror jag!

  1. Aha. Gillade du den? Jag har inte läst så många av hennes ungdomsböcker.

 4. Profilbild för Lisa

  Jag gillar också Oates väldigt mycket. Just nu läser jag ”Änkans bok”. Så den finns här hemma för dig senare.

  1. Vad bra! Då ska jag låna den sen. 🙂

 5. Dykvinnan står på min läsa lista. Funderar också på Änkans bok.
  Men ingen bok kan ju nånsin slå Blonde, det är då ett som är säkert…

  1. Jag gillade också Blonde, men tror att Älskad, saknad är min favorit. Den har verkligen etsat sig fast i minnet. Även Den tatuerade flickan var väldigt stark.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.