Just det, Oates skriver ju ungdomsböcker också

Joyce Carol Oates är en produktiv författare. Jag älskar verkligen hennes böcker, för hon skriver så insiktsfullt och intressant om amerikanska kvinnor i olika utsatta positioner; ofta ”den andra kvinnan” eller på annat sätt kvinnor som hamnat i knepiga relationer. Favoriterna är Blonde (om den fiktiva personen Marilyn Monroe), Den tatuerade flickan (om en trasig kvinna som blir assistent år en rik författare och börjar utnyttja honom) och Älskad, saknad (om en kvinna som gör en inre resa i sorgearbetet efter sin mor); kanske mest den sistnämnda, faktiskt. Men Oates skriver inte bara tegelstenar för vuxna, utan har också författat ett gäng ungdomsromaner. En av de är aktuell på svenska just nu: Två eller tre saker jag glömde berätta för dig.

”En ny tjej kommer till klassen och de som blir Tinks vänner, hennes riktiga vänner, kommer att vara beredda att göra vad som helst för hennes skull. Tills hon en dag är borta. Joyce Carol Oates bevisar än en gång att hon tar unga människors verklighet på största allvar.”

Jag har inte läst något av Oates på ett bra tag.. Det börjar bli dags att läsa något nytt snart. 🙂

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig - Joyce Carol Oates


Kommentarer

4 svar till ”Just det, Oates skriver ju ungdomsböcker också”

  1. Jag började faktiskt läsa Älskad, saknad idag och har fått ett bra första intryck. Efter ditt inlägg blev jag ännu mer nyfiken på hur den kommer utveckla sig!

    1. Kul! Det var några år sedan jag läste den, men jag minns den än. 🙂

  2. Jag gillade inte Blonde så mycket och sen blev det stopp. Men jag har några böcker med Oates, dock ej ungdomsböcker
    Mia

    1. Vad var det du inte gillade med Blonde då? Den är ju lite lång.. Om du vågar dig på något mer av Oates så kan jag särskilt rekommendera Älskad, saknad eller Den tatuerade flickan. De är inga tegelstenar iaf. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.