Var håller alla läsande män hus?

Ibland kan man få för sig att böcker och läsning är ett intresse för enbart kvinnor. Var håller egentligen alla läsande (och skrivande!) män hus någonstans? Exempel:

Det finns hur många bokbloggar som helst, men jag har bara besökt en handfull som är skrivna av män.
På mitt jobb jobbar 80 % män, men i jobbets bokcirkel finns bara kvinnliga medlemmar.
Det finns en hel genre som heter chick lit, men ingen motsvarighet för killar.
Jag läste också hos Svensk bokhandel att två av tre av barn- och ungdomsböckerna i förra årets utgivning är skrivna och illustrerade av kvinnor. En majoritet av böckernas huvudpersoner var dessutom kvinnor.

Är det här någon slags konsekvens av att tjejer traditionellt har uppfostrats till att vara stillsamma och lugna och t.ex. läsa böcker, medan pojkar har uppfostrats till att ägna sig åt mer livliga aktiviteter, som att sporta? Skrivs det böcker som liksom inte anses angå män?

Eller har jag helt enkelt fel. Vem vet?


Kommentarer

9 svar till ”Var håller alla läsande män hus?”

  1. […] några veckor skrev jag ett blogginlägg om var alla läsande män håller hus och jag frågade mig om det är så att pojkar kanske inte uppfostras till ”lugna” […]

  2. Hmm…så intressanta tankar! Det är nog rätt som ni säger att läsande killar anses lite mer nördiga och att ”de ska” hålla på med sport i första hand. Dock finns det ju allt fler böcker inom fantasy-genren som tilltalar killar och idrottskillar som skriver böcker (Slatan) så nog borde vi kunna få killarna att läsa!

    1. Ja, det har du rätt i. Zlatan har nog gjort att många ovana läsare har läst en hel bok och det finns nog en del andra böcker som kan tilltala killar. Samtidigt är det ju också lite synd att det krävs speciella ”killböcker”. Jag kan tycka att ”tjejiga” böcker om kärlek och relationer borde kunna angå även pojkar.

      Jag undrar faktiskt lite vad som är en marknadsföringsfråga. En framsida kan göra mycket.. Idag är det främst biografier, en del deckare samt historiska romaner som marknadsförs mot män.

  3. Faktiskt så finns det en manlig variant på chick-lit, som jag gillar Lad-lit typ Nick Hornby, Mike Gayle…förresten…måste nog göra ett inlägg om det 🙂

    1. Kul att du har ett ord för det. 🙂 Jonathan Tropper passar nog också in.. Hans böcker är som chick lit fast med män i huvudrollen.. Märkligt nog känns det som att det mest är kvinnor som läser dessa böcker – också! :/

  4. Antagligen är det så att många snubbar är uppfostrade i en slags ”handfast” tradition, kan jag tänka mig, där man ska spela dataspel och meka bilar och spela fotboll istället för att läsa ”tråkiga” böcker. Film är väl också, som jag uppfattar det, mer manligt (även om filmen ÄR baserad på en bok). Men jag kanske har fel, blir jättegärna motbevisad åtminstone! 🙂

    1. Jag misstänker samma sak.. Böcker har förmodligen en ”tråk”-stämpel bland unga killar och sedan får de aldrig med sig läsandet.

      Skulle också gärna bli motbevisad…

  5. Ja du det där är en fråga som man verkligen kan fundera på. Man hör inte ofta män som diskuterar eller skriver om böcker.

    1. Nej, eller hur! Och det är väldigt synd.. Att läsa är fantastiskt roligt och jag vet ingen bättre sysselsättning att ägna sig åt när man får lite dötid i väntan på saker. Med en bok är man aldrig uttråkad eller ensam..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.