Välbekanta miljöer

När jag var på bokcirkelmöte senast var det någon (Med näsan i en bok kanske? Jag kommer inte ihåg!) som berättade om en deckare som hon läst och som utspelat sig i Umeå (jag kommer heller inte ihåg vilken bok det var ;)). Det gav något extra att känna igen sig i miljöerna. Det fenomenet känner jag också igen. Som uppvuxen i en uppländsk kuststad finns det för mig något alldeles särskilt skrämmande i John Ajvide Lindqvists berättelser, som ofta utspelar sig i trakterna runt Norrtälje, där jag har varit en hel del. Människohamn är bland det läskigaste jag har läst! Den miljön känns precis som den småstad som jag själv vuxit upp i!

Nu är jag faktiskt lite sugen på att läsa Pontus Wikners deckare Låsta lusthus, som kommer ut i slutet av november. Boken är en samhällskritisk deckare som utspelar sig i Uppsalatrakten och handlar om ett pedofilifall med många inblandade politiker, poliser och bankchefer. I någon mening är den kanske ”som deckare är mest”, men kanske blir den något extra för mig, som också har Uppsalatrakten som ”hemort” (jag jobbar dessutom i Uppsala nu och då).

 


Kommentarer

5 svar till ”Välbekanta miljöer”

  1. Hallå där, det var jag:) Boken är Askungar av Kristin Ohlsson. Männsikohamn är otäck och bra!

    1. Vad bra att du friskar upp mitt dåliga minne! 🙂

  2. sv: ja dem är fina:)

    Har aldrig varit förtjust i deckare men låtsashuset verkar intressan:)

  3. Helt klart är det något särskilt att läsa om en miljö och plats man känner till! Önskar att någon kunde skriva en deckarserier som utspelade sig i och runt Karlskrona:-)

    1. Fler författare borde skriva berättelser som utspelar sig på verkliga platser som inte är typ Stockholm, som trots allt är ganska anonymt eftersom det är en storstad!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.