Tematrio: Dåligt enligt mig

TematrioDen här veckan handlar Tematrio om ”dålig litteratur”. Lyrans noblesser skriver:

”I bokbloggosfären pågår en diskussion om bra och dålig litteratur. Johanna L på Bokhora initierade debatten som senare följts upp av Enligt O och Litteraturkvalster. Läs och tyck till! Får, kan, bör man kategorisera? Och vem har i så fall rätt att uttala sig? I denna tematrio är det i alla fall meningen att ni ska berätta om litteratur ni tycker är dålig. Ge exempel och motivera varför. Och låt andra tycka annorlunda!”

Debatten handlar, som jag uppfattar den, om ”dålig” i betydelsen ”inte tillräckligt finkulturell”. Det finns ju rätt mycket litteratur som brukar räknas som ”skräp”, t.ex. Harlequinromaner i allmänhet, men ”dålig” kan ju också innebära dålig i betydelsen att boken helt enkelt inte föll i smaken… Jag kan t.ex. inte påstå att Hjärtdjur gav mig särskilt mycket, men i kulturelitens ögon beror det väl troligast på att den är för bra för mig… 😉 Jag tänker ändå ta mig friheten att nämna just Müllers symbollastade bok om att leva i en diktatur. Tänk om hon hade delat med sig av sina erfarenheter på ett mer lättillgängligt sätt; så gripande det hade blivit! Nu kände jag bara ”jag.orkar.inte”. Är inte att skriva invecklat och inlindat ett dåligt sätt att förmedla något viktigt?

Men okej. Jag ska inte spela dum. Klart jag fattar att en del böcker har fler lager än andra. När man läser Paulo Coelho blir man skriven på näsan med hans idéer och funderingar kring livets mening och hans böcker kommer inte att gå till historien som några stora titlar. Visst, Alkemisten gillade jag massor; den kändes ”ny” och intressant, men sedan följde en massa kopior av samma sak. Någontans vid Valkyriorna tappade jag intresset helt.

Som tredje bok tänker jag nämna något jag inte ens har läst. Hehehe. Men alltså. Allvarligt. Jag älskar att hata Femtio nyanser av honom. Varför finns sådana böcker på topplistan? För den som vill läsa porr är det bara att googla lite, så ska ni se att det finns gratis noveller där ute. Jag kan inte förstå hur sådant kan ges utrymme ute i ljuset… I en bok som säljer som smör? Och nej, det handlar inte om att jag är pryd. Det handlar om att jag inte kan föreställa mig att fanfiction, inspirerat av något så tröttsamt som Twilight, kan ha några kvalitéer över huvud taget, bortsett från det rent funktionella i att en del tydligen går igång på den erotiska biten. Så: varför säljer de bättre än Harry Potter?! Fan, vad dåligt att världen ser ut så!


Kommentarer

8 svar till ”Tematrio: Dåligt enligt mig”

 1. Jag har inte läst 50 nyanser av honom eller någon av de andra i serien och givetvis kan jag inte veta då, Men precis som i Twilight är det en ganska taskig kvinnosyn. Min dotter läser båda dessa och hon gör det för det roar henne, hon lägger inte den aspekten på det som jag gör. Jag har läst en Twilight bok den var väl okey underhållaning men en till, nej tack.
  Mia

  1. Jag har inget emot att andra läser böckerna. Man får väl läsa dem om man får ut något av dem.. Men jag slipper helst att läsa dem för egen del.. Och jag skulle gärna slippa läsa OM de överallt också. 😉

 2. Jag älskar också att tala illa om 50 nyanser utan att för en sekund tänka tanke på att läsa böckerna. Som sagt, gör en googling istället. 🙂

  1. Skönt att jag inte är ensam. 😉

 3. Visst är det så att viss litteratur är kvalitetsmässigt bättre än andra. Men vad man som läsare sen tycker är bra är ju så vansinnigt individuellt.

  1. Ja, det är helt sant! Det kan lätt bli dålig stämning när debatten om ”dålig litteratur” dyker upp.. Men man får helt enkelt respektera att smaken är olika..

 4. Inte för att vara sådan men du kanske ska läsa Femtio nyanser innan du tycker att världen är dålig som gör att sådana böcker säljer? Jag har läst hela trilogin, just för att kunna följa med i denatten om den och för att kunna ha en åsikt. Den har ju trots allt fått en mängd personer att läsa som annars aldrig läser, så något måste den ju onekligen ha..

  1. Vad är din åsikt då? Jag har inte läst något, någonstans som antyder att Femtio nyanser kan betraktas som seriös och mångbottnad litteratur. Tvärtom har den fått kritik för att vara taffligt skriven och platt. Som jag ser det måste man kalla boken för vad den är: porr. Att miljontals människor konsumerar porr och att sex säljer är sen knappast någon nyhet. Det som provocerar mig är att Femtio nyanser ges en massa utrymme på kultursidorna etc. För mig är det galet. Det vore som att visa porrbilder på Fotografiska eller sända porrfilm på svt. Att folk kollar på både porrfilm och porrbilder gör inte att de hör hemma där eller förtjänar utrymme bland konstfoto eller seriös film.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.