Valkyriorna

Av Paulo Coelho har jag tidigare läst Alkemisten, som jag tyckte mycket om, men jag har också förstått att han är en riktig lågstatusförfattare, som bokbloggare i allmänhet sällan skulle skylta med att de läser. Bland den kritik som brukar lyftas är att han skriver läsaren på näsan med sina alldeles för övertydliga filosofiska resonemang och tjatig sensmoral. Valkyriorna är en verklighetsbaserad bok som utspelar sig under tiden efter att Paulo Coelho slog igenom med sin stora bestseller, och här förstår man kanske varför Coelho skriver sina böcker som han gör och varifrån intresset för de här frågorna kommer.

Boken utspelar sig under en dryg månads resa i Mojaveöknen, dit Paulo och hans fru, Chris, reser för att Paulo tror sig kunna komma i kontakt med änglar om han tar sig dit. Jag har inte funderat så mycket på vem Coelho är, men man förstår ganska snabbt om man läser hans romaner att han är troende och att tro är en stor del av hans liv. I Valkyriorna framkommer också att Coelho är en ”magiker”, som är intresserad av magiska ritualer och läror, och i Mojaveöknen har hans magimentor gett honom en kontakt som kanske kan lära Paulo att komma i kontakt med änglar. Chris delar inte sin mans intresse, men framstår inte i boken som en person med många egna åsikter. Hon finner sig helt enkelt i att vara i öknen med sin karl, som vill vara med på olika ritualer i sektliknande grupper.

Jag vet inte alls vad boken ska ge läsaren. Jag intresserar mig inte alls för sådan här ”magi” och fascineras inte av Coelhos sökande efter änglar, så för mig är enda behållningen att jag nu har lärt mig något mer om Coelho och hans tro. Dessutom tycker jag att boken är märklig på så sätt att den handlar en hel del om Chris och hennes oförståelse för mannens magiintresse och hur hon sedan trots allt gläntar på dörren till det här änglasökandet. Att Coelho har skrivit en bok där han berättar om sin fru ur sin frus synvinkel blir konstigt och förstärker bara ännu mer hur mycket hon verkar vilja göra för sin man och hur lite hon har en egen vilja. Här har hon alltså låtit Coelho skrivit en bok med sin tolkning av hennes upplevelse i Mojaveöknen?

Det här var ingen bok för mig!

Boken finns hos bl.a. Bokus och Adlibris.


Kommentarer

6 svar till ”Valkyriorna”

 1. Profilbild för Margareta
  Margareta

  Älskar hans böcker, läste alla hans böcker men inte denna bok, men älskar hans tankar kring livet… Tycker att han hjälper mig stanna och fundera över mitt eget liv… Spelar ingen roll om man tycker att det är naivt, det behövs i den tiden vi lever… Vi har så hög tempo i allt, här kan vi reflektera…. Köpte boken och ska läsa nu… 🙂

  1. Coelho är otroligt populär och jag förstår varför.. Hoppas du gillar boken! 🙂

 2. Hej! Jag har läst alla Coelho’s böcker men måste säga att denna var hans i särklass ”sämsta”, och därefter Alkemisten som jag tyckte var otroligt naiv – trots sitt viktiga budskap. Men Veronica bestämmer sig för att dö och Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät gillade jag, så testa någon av dem ( om Du inte redan blivit avskräckt hans böcker 😉 ).
  Mvh Irene

  1. Av de tre jag har läst hittills så tycker jag också att den här hör till hans sämre.. Ska lägga dina tips på minnet till nästa gång jag känner mig manad att läsa Coelho. 😉

 3. jag trivs med hans böcker, läst några men inte denna.

  1. I så fall kan du nog hoppa denna. Det finns alldeles säkert andra böcker av Coelho som är vassare än det här. Alkemisten tycker jag är hans bästa av det jag har läst hittills.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.