En dag - David NichollsDavid Nicholls bestseller En dag blev en riktig snackis för några år sedan. Själv missade jag tåget och har inte läst den förrän nu. Ofta tappar bestsellers mycket (eller allt) när all hysteri lagt sig och min personliga åsikt är att de tyvärr sällan är särskilt läsvärda – det är helt enkelt inte lätt för en bok att leva upp till skyhöga förväntningar. Men, jag måste säga att jag verkligen gillade En dag, trots allt.

I En dag får vi följa Emma och Dexter en specifik dag, 15:e juli, genom åren. Det börjar med att de spenderar natten ihop efter festligheterna på deras examensdag. De är precis på väg in i vuxenlivet och fulla av drömmar och förväntningar. Som i så många andra tramsiga kärleksböcker suktar ”Em” efter kärlek och ”Dex” var bara ute efter ett ligg (så stereotypt och meninglöst att jag inte ens orkar kommentera). De kommer alltså inte att bli ihop och leva tillsammans de kommande åren. Dexter kommer att ge sig ut på resa, hamna i mediebranschen och så småningom skaffa familj. Em kommer att försöka med en hopplös skådespelarkarriär, ha skitjobb på en dålig snabbmatsrestaurang, utbilda sig till lärare och ha en relation med en man som hon uppenbarligen inte tycker om alls (Varför i helvete skiljer hon sig inte? Och hur kan stackars Ian, hennes sambo, stå ut med någon som är så gnällig och kärlekslös som Em?). Vänskapen mellan Dex och Em kommer dock att bestå och, det förstår man ju på sidan ett, kärleken spirar och blommar sedan ut så småningom.

Nu kanske ni undrar varför jag trots allt gillar den här boken och det är ju en bra fråga. Kärleksberättelsen är helt banal, karaktärerna platta och det mesta de gör och tar sig för i livet har man läst i en ziljon böcker tidigare. Men! Det finns element i boken som gör att jag blundar hårt och glömmer bort allt jag samtidigt ogillar med den. Jag blir faktiskt glad och gripen av berättelsen. Livet blir nästan aldrig som man tänkt sig, men på ett trösterikt sätt, i någon mening, berättar Nicholls att det blir bra ändå. Det är inte mycket av det Em och Dex drömmer om som 20-åringar slår in eller blir som de tänkt sig – och lite så är det väl med livet för de flesta. Jag tycker att Nicholls har lyckats fånga hur det är att vara ung och ha livet framför sig och hur det sedan egentligen är att bli vuxen på riktigt. Det här är en bok som vem som helst skulle kunna känna igen sig på ett eller annat sätt. Jag gjorde det i alla fall och det fick mig att gilla den massor.

Du hittar boken hos bl.a. Adlibris och Bokus. Några andra som skrivit om boken är SvD, Bokmilaskogen och Bokhora.


Kommentarer

12 svar till ”En dag”

 1. Superbra slutord. Håller fullständigt med dig 🙂

  1. Vad tyckte du om En dag då? =)

 2. Ibland kan det vara skönt att vänta lite innan man läser en bok som blivit mycket omtalad, men ibland kan det kännas som om man redan har läst den, om man väntar för länge. Jag läste En dag när den var ”i ropet”, men jag förstod aldrig hajpen faktiskt. Tyckte att Dex var fruktansvärt irriterande och förstod aldrig riktigt Ems kärlek till honom. Och slutet sen, nej, gillade inte alls det.

  1. Jag känner igen mig i det du skriver om att det känns som att man ”redan har läst den”.. Den här gången hade jag dock inga speciellt höga förväntningar och kanske var det därför som jag faktiskt gillade den.. 😉

   Jag tycker inte heller att kärlekshistorian är så övertygande. Jag skulle inte fastna för vare sig Em eller Dex.. Ogillade båda karaktärerna och tyckte de var stereotypa.. :p Men ändå! Det fanns sådant jag gillade men boken också; uppenbarligen. 🙂

 3. Ja det låter onekligen bra, men tyvärr är listan lång på alla böcker man vill läsa.
  Ha det bra
  Mia

  1. Jag har också en lång lista.. Att jag läste En dag beror nog på att jag hittade den som ljudbok. Det hade nog inte blivit av annars, såhär långt efter all hype kring den.

 4. Bra böcker kan vänta, blir inte gamla.

  1. Sant! Jag har sällan bråttom att läsa böcker.. 🙂 De finns kvar.. Och väntar man tillräckligt länge så är det ingen kö på bibblan. 😉

 5. Jag har inte heller läst den, men länge funderat på det.

  1. Det är aldrig för sent. 😉

 6. Jag har inte läst den. Precis som du tyckte jag att den blev alldeles för hypad när den kom och ingen lyckades förklara VAD som gjorde den läsvärd och bra. Det lyckades du med tycker jag!

  1. Tack. Det kan nog stämma att hyllningskören kom utan att någon kunde sätta fingret på vad som var grejen.. I mångt och mycket är den en vanlig kärleksbok (en genre jag har svårt för, dessutom). Jag gillade den i alla fall! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.