Nytt från Oksanen att se fram emot

Josefin med Nobelprisprojektet berättade att det kommer en ny bok på svenska av Sofi Oksanen i vår. Jag var tvungen att kolla upp det; Utrensning var ju så bra! I mitten av april kommer När duvorna försvann, som liksom Utrensning och Stalins kossor /delvis/ utspelar sig i Sovjetockuperade Estland. Norrländska socialdemokraten skriver om böckerna att de utgör en trilogi. Stämmer det? Jag har då inte hört att Utrensning är del två i en trilogi. De flesta har väl, liksom jag, enbart läst Utrensning, som är Oksanens mest kända bok… I samma artikel tas det för övrigt också upp vilka priser Oksanen belönats med och hur populär hon är som författare. Man skriver till och med om Nobelpriset. Det är lite kul, för det var också något som kom upp när vi bokcirklade boken. Josefin, som ju har läst ungefär 100 fler Nobelpristagare än jag själv och alla andra jag känner, och som därför borde veta, konstaterade att Oksanen nog är för ung för något Nobelpris. 😉

Hur som. Förlaget bjuder på denna baksidestext till När duvorna försvann:

””Jag hade letat ett bra tag efter en lämplig huvudperson till min roman, när jag av en ren slump hittade en förebild som passade. Jag hade tema och motiv ganska klara för mig, men jag saknade ett ansikte. 2009 läste jag en artikel om flera olika historiska personer som alla skulle ha kunnat spela roller i min berättelse eftersom de på olika sätt hade påverkat historien, och fortfarande i dag påverkar hur vi ser på och förstår det förflutna.

Men en av dessa personer stack ut. Det var en man som hyste en obegränsad beundran för sin tids stora celebriteter – flygare – och som själv ville bli det. Han spelade flygare, berättade historier om farliga situationer han hade upplevt under flygningar och talade om alla berömda passagerare han haft. Han lät fotografera sig som pilot.

Men han flög aldrig. Han hade inte ens licens.

Jag började arbeta på min roman genom att se filmer med flyguppvisningar, lärde mig skjuta med en finsk k-pist, och tänkte på mannens fru, och deras äktenskap, som byggde på en lögn.”

Sofi Oksanen, maj 2012″

Jag har en hel del böcker på tur framöver, men jag vill verkligen läsa mer av Oksanen. Jag kanske börjar med Stalins kossor, Oksanens debutbok, och läser den nyare boken när den finns som e-bok på biblioteken. Skönt att ha några böcker att längta till framöver. Jag har sällan bråttom att läsa nya böcker. De finns ju kvar tills man vill läsa dem… 🙂

Stalins kossor - Sofi OksanenUtrensning - Sofi OksanenNär duvorna försvann - Sofi Oksanen


Kommentarer

11 svar till ”Nytt från Oksanen att se fram emot”

 1. […] heller inte intervjun med Oksanen i Go’ kväll från den 9/4. Där nämns för övrigt det där med att Stalins kossor, Utrensning och När duvorna försvann hänger ihop. En kvartett ska det […]

 2. Jag har läst både Stalins kossor och Utrensning……ser verkligen fram mot den nya!

  Och apropå Gul utanpå, läs den! Det finns många adopterade i Sverige, De flesta känner säkert nåt. Här kommer äntligen en ny röst som delar med sig av sina erfarenheter

  1. Kul!
   Jag ska absolut läsa Gul utanpå. Den verkar så bra. 🙂 Och ja, jag känner absolut adopterade.. Men självklart är det svårt att veta hur det är, när man själv ser typiskt svensk ut.. 🙂

 3. Vilka böcker skulle vara en triologi? Måste vara Utrensning och Stalins kossor då? Även om de på sätt och vis tar upp samma saker även om jag har svårt att se hur de hänger ihop. Baby Jane är ju i alla fall inte med i samma kategori.

  Men tack för tipset!! Jag älskar ju Oksanen och ska genast kolla upp denna nya på svenska!! Tyckte det började bli dags!!

  1. Ja, jag antar att det är Stalins kossor, Utrensning och När duvorna försvann som skulle vara en ”trilogi” i sådant fall. Vad tycker du om Baby Jane då (det lät som att du läst den)? =)

 4. Efter att ha blivit påmind om Utrensning här inne för några dagar sedan var jag tvungen att googla lite Oksanen, och upptäckte då När duvorna försvann. Verkar vara en bok helt i min smak! Brukar sällan slänga mig över böcker så fort de kommer ut, men i det här fallet är det nog inte helt omöjligt att det blir så… 🙂

  1. Kul att jag har lyckats inspirera någon till att läsa Oksanen! 🙂 Utrensning var i alla fall klart läsvärd.

 5. Åh vad jag ser fram emot! Ska nog också börja med första boken. Trilogi har jag inte heller hört något om, men det kanske är ”Estlandstema” de syftar på?

  1. Jag tror också att det är det de syftar på, men det känns lite fel att kalla det för trilogi i sådant fall, för jag tänker mig att det bör vara samma huvudpersoner om det ska vara en trilogi..

 6. WHAT?! Del i trilogi? ”Utrensning” är otroligt bra. Ser också fram emot den nya!

  1. De är nog inte mer trilogi än att alla utspelar sig i Estland.. Har du läst Stalins kossor?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.