Läser hellre än lyssnar

Jag har inte skrivit något om Littfest, kom jag på. Littfest är alltså litteraturfestivalen som hålls årligen i Umeå sedan några år tillbaka. I år går den av stapeln 14:e-16:e mars. Jag har aldrig varit där. Min kille föreslog att vi skulle gå och lyssna på Martin Kellerman (som tecknar Rocky, alltså) förra året, men i slutändan var jag på tjänsteresa just då. I år är storfavoriter som Bodil Malmsten, Liv Strömquist och Jonas Hassen Khemiri på plats. Mycket coolt! Ändå måste jag säga att jag inte kommer att besöka Littfest i år heller. Hehe. Det beror på tre saker:

1) Jag har nog inte tid.
2) 99 av 100 av mina vänner & bekanta IRL vet inte vem Bodil Malmsten är, så jag har knappt någon att sällskapa med.
3) (kanske den största anledningen faktiskt) Jag vet inte riktigt varför man vill lyssna på en författare som pratar.

Anledning 3 låter kanske lite konstig, men… För mig är läsande något man ägnar sig åt när man är själv. Det är som att gå in i en ny värld en stund. Sedan kanske man diskuterar boken med andra, men i huvudsak känns läsande som något man upplever ensam. För mig är det inte särskilt intressant att veta hur författaren har jobbat fram boken, hur han/hon har tänkt eller vad han/hon vill förmedla egentligen. Det enda som känns viktigt är upplevelsen av boken där och då. Jag har inget direkt sug efter att veta mer om författarna bakom. När jag skriver det så låter det dumt, men ändå. Att lyssna på en författares bokprat eller en författaruppläsning är liksom inte jämförbart med att gå på konsert, om du frågar mig. Musik är alltid bättre live, men jag läser hellre själv än får något slags facit på hur en text ska läsas.

Littfest

Däremot blir jag ju inte ledsen om jag råkar springa på Jonas Hassen Khemiri på stan. 😉 Han är trots allt Sveriges tredje snyggaste karl. Och så skriver han fantastiskt.


Kommentarer

8 svar till ”Läser hellre än lyssnar”

 1. Hör av dig om du bestämmer dig för att fara dit ändå, jag har skaffat biljett och allt, så nu MÅSTE jag ju gå 😉 Ska testa om jag är intresserad av att höra författare prata. Återkommer i ämnet!

  1. Det ska bli kul att höra vad du tycker! =)
   Jag tror jag avstår Littefest i år med, faktiskt. Men nästa år kanske! 🙂
   Det blir bio på sön iaf. Det är ju inte så mycket Littfest över det, men det ska bli nice att se Utrensning.

 2. Jag är nog lite som du. Har inget behov av att vet hur eller varför en författare skrev en viss bok. Har inte heller något direkt behov av att få reda på om de har en liten skrivarlya eller om de skriver framför TV:n. Visst, nån gång kan det väl vara trevligt med ett författarframträdande, men när det väl kommer till kritan är det sällan jag går på dem. Knappt ens på Bokmässan faktiskt.

  1. Om jag besökte Bokmässan så skulle jag nog mest springa bland montrarna.. 🙂 I princip tycker jag väl att det är trevligt med boksnack; t.ex. tyckte jag fantastiskt mycket om Bodil Malmstens bok Så gör jag, där hon berättar om sitt skrivande. Jag borde kanske ge seminarier en ärlig chans.. 🙂

 3. Förstår vad du menar. Jag har varit på bokmässan i Göteborg via jobbet två år på raken nu… och ändå inte gått på en enda föreläsning. Eller jo, jag råkade hamna på samma ställe som Nenne Ormes när hon skulle prata om sin bok – och det var jättespännande! Så kanske borde jag inte ha så mycket förutfattade meningar om vad som är roligt och inte…

  1. Hehe. Kul att höra om likasinnade. 😉 Jag borde nog ge seminarier en chans egentligen! Kanske nästa år; om jag har det lite lugnare på jobbfronten då.

 4. Haha, jag gillar nummer tre! Fast jag tycker att det är fascinerande när författare pratar om hur de skapar sina böcker.

  1. Det låter som att du har varit på några författarträffar? =) Har du någon favorit?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.